Islandē drīkstēs smēķēt tikai pēc ārsta izrakstītas receptes

Islandes varas iestādes, rūpējoties par salas iedzīvotāju veselību un bažījoties par smēķēšanas izraisīto saslimšanu ietekmi uz iedzīvotāju mirstību, izstrādājušas plaši atbalstītu iniciatīvu, kas paredz pilnībā no pārdošanas lielveikalos, kioskos, degvielas uzpildes stacijās un citās tirdzniecības vietās izņemt cigaretes.

Iniciatīva paredz, ka ārstiem būs jāpārliecina savi smēķējošie pacienti atmest pīpēšanu, veicot gan dažādas konsultācijas, gan ārstēšanās kursus. Gadījumos, ja veiktā ārstēšana būs izrādījusies bezspēcīga, mediķi iegūs tiesības pacientam izrakstīt recepti cigarešu iegūšanai, raksta Der Standart.

Ieviest smēķēšanas aizliegumu ierosinājusi Veselības ministrija un tās iniciatīvai atbalstu izteikušas piecas valstī pastāvošās partijas, kas pārstāvētas Islandes parlamentā.

Islande jau iepriekš ir sasniegusi augstus rādītājus iedzīvotāju informēšanā par smēķēšanas kaitīgo ietekmi uz veselību – 20 gadu laikā smēķējošo cilvēku skaits uz salas sarucis par divām reizēm. Ja 1991. gadā regulāri smēķējuši 30% islandiešu, šobrīd šādu cilvēku ir 15%. Atmest smēķēšanu islandiešus pamudina gan augstie nodokļi tabakai, gan iedzīvotāju finansiālā līmeņa pasliktināšanās krīzes ietekmē.