Dānija atjaunos robežkontroli ar Vāciju un Zviedriju

Dānija jau otrdien atjaunos robežkontroli uz Eiropas Savienības (ES) iekšējām robežām ar divām citām Šengenas līguma valstīm Vāciju un Zviedriju.

Dānijas parlaments piektdien pieņēma lēmumu par robežkontroles atjaunošanu, neskatoties uz Vācijas un ES vadības paustajām bažām, ka šāds lēmums neatbilst Šengenas līgumā noteiktajām iedzīvotāju tiesībām uz brīvu pārvietošanos, ziņo tvnet.lv.

Lēmums par robežkontroles atjaunošanu pieņemts, vienojoties mazākuma valdībai un galēji labējai Dānijas Tautas partijai, kas atbalsta robežkontroles atjaunošanu.

Vienošanas tika panākta maija vidū, tādā veidā mēģinot aizsargāt Dāniju pret noziedzību, kontrabandu un cilvēku kontrabandu.

Jau no otrdienas uz Dānijas robežām tiks izvietoti līdz pat 50 robežsargiem, līdz gada beigām uz robežām norīkojot vēl tikpat daudz. Uz robežas tiks ierīkota video novērošana un muitas kontroles punkti.

Dānijas plānus nosodījis arī Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu, norādot, ka tādā veidā tiek pārkāpti Eiropas Savienības likumi, tomēr Dānija uzstāj, ka nepārkāpj starptautiskās vienošanās, jo neatjauno pilnīgu robežkontroli un valstī iebraucošās mašīnas tiks pārbaudītas izlases kārtībā.

Pēc Vācijas asiem protestiem Dānija atkārtoti paziņoja, ka neplāno atjaunot pasu kontroli vai kavēt tūristu plānus. Robežkontroles galvenais mērķis ir atjaunot muitas kontroli, lai novērstu preču, narkotiku un ieroču kontrabandu.

Svarīgākais