Latvijas Radio žurnālists: Minskā cilvēkus sita un vilka pa zemi

© Scanpix

Latvijas Radio (LR) žurnālista Uģa Lībieša aizturēšana Baltkrievijā opozīcijas rīkotā protesta laikā starpvalstu attiecības būtiski nemainīs, tomēr Latvija pieprasījusi sīku notikušā izmeklēšanu. U. Lībieša veselībai briesmas nedraud, un atšķirībā no kāda operatora, kuram pat pārsista acs, pret LR žurnālistu vardarbība nav lietota.

«Es jūtos droši, visu dienu pavadīju viesnīcā, gatavojot materiālus. Ja salīdzina ar citiem, pret mani vardarbība netika vērsta. Mani satvēra aiz elkoņiem, aizveda pie busiņa un tad varbūt nedaudz pagrūda. Bet, cik redzēju, citus cilvēkus sita, vilka lielu distanci pa zemi, atkal sita, sievietes rāva aiz matiem,» dienu pēc aizturēšanas notikušo atceras U. Lībietis. Viņš uz Baltkrieviju bija devies, lai veidotu materiālu par politieslodzītajiem opozīcijas pārstāvjiem un miermīlīgajā protesta akcijā nokļuva nejauši.

Klusējošās protesta akcijas Baltkrievijā notiek jau četras nedēļas trešdienās un kļuvušas par revolūciju, kas vērsta pret Aleksandra Lukašenko režīmu. Tā tiek izziņota caur sociālajiem tīkliem, un pasākuma laikā dalībnieki klusē un ik pa laikam aplaudē. Pirmo un otro protesta akciju Baltkrievijas varas iestādes nogulēja, savukārt pagājušajā trešdienā tā laikus pamanīta un vairākus cilvēkus aizturēja.

«Kopš šo akciju sākuma ir aizliegta pulcēšanās Minskas laukumos. Lai protestus izjauktu, valdība tajos organizē dažādus koncertus, bērnu pasākumus, pat kartinga sacensības, lai visu noklusētu. Konkrēti Oktobra laukumā, pie kura aizturēja arī mani, par godu mācību gada beigām tika rīkota Lukašenko lojālu jauniešu apsveikšana,» stāsta U. Lībietis.

Viņš arī norāda, ka Baltkrievijā ar likumu noteikts, ka uz ielas aplaudēt var tikai kara veterāniem un māksliniekiem, pretējā gadījumā plaukstu sišana tiek interpretēta kā huligānisms.

Bez LR žurnālista aizturēto vidū ir arī citi mediju pārstāvji. «Vietējie ir labāk informēti, zina, ka jāprasa aizturēšanas iemesls – tāds mums netika sniegts. Fotogrāfiem jau uzreiz busiņā lika izdzēst dažas bildes un pārmeklēja arī manu somu. Klausījās diktofona ierakstus un divus pēdējos, kuros fiksētas miliču sarunas mašīnā, – izdzēsa,» saka U. Lībietis. Viņš gan piebilst, ka, pēc viņa domām, nekas traks nav noticis, un žurnālists lūdz sevi netaisīt par varoni. «Kā teica viens operators, kuram pārsita aci, – tā ir normāla darba diena. Mēs atspoguļojam to, kas pasaulē notiek,» saka LR žurnālists.

Pretējās domās ir Latvijas Žurnālistu savienība, kas asi nosoda Baltkrievijas varas iestāžu rīcību un pieprasa sīku notikušā izmeklēšanu. Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis A. Lukašenko nosūtījis diplomātisko notu ar prasību paskaidrot notikušo.

«Latvijas interesēs ir stabilas un labas attiecības ar kaimiņvalsti Baltkrieviju, taču šāda Baltkrievijas varas iestāžu rīcība neveicina saprašanos un labas attiecības abu valstu starpā,» raksta ārlietu ministrs.

Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Jānis Sīlis Neatkarīgajai pauž nostāju, ka nepatīkamais gadījums tomēr īpaši Latvijas un Baltkrievijas attiecības nepasliktinās. «Tad jau redzēs, kā būs. Līdz šim tur nemitīgi aizturēti daudzi žurnālisti, par Latvijas pārstāvjiem gan pēdējā laikā nebija dzirdēts. Šajā gadījumā Lībieša kungs tika aizturēts un pēc divām ar pusi stundām atbrīvots. Pret viņu attieksme bija korekta, akreditācija netika atņemta, taču arī šādi viegli gadījumi nav pieļaujami,» saka J. Sīlis.

Žurnālista aizturēšanu nosoda arī LR ziņu dienesta vadītājs Jānis Siksnis, kurš gan atzīst, ka viņam tas nav pārsteigums. Pēc J. Sikšņa rīcībā esošās informācijas, ĀM esot operatīvi sazinājusies ar vēstniecību un noskaidrojusi, ka Baltkrievijas varas iestādes formāli nav pārkāpušas likumu. Proti, kā ierasts, uz pāris stundām aizturējušas žurnālistus un pēc personības noskaidrošanas palaidušas vaļā.

Svarīgākais