Brīvības flotile II gatava doties uz Gazu

Neraugoties uz Izraēlas varasiestāžu brīdinājumiem un pat diversiju, kas veikta Pirejas ostā Grieķijā, palestīniešu atbalsta kustības ir apņēmības pilnas šonedēļ organizēt Brīvības flotili II, kuras mērķis ir Gazas joslā nogādāt humāno palīdzību.

Aktīvisti īpaši uzsvēruši, ka viņi negrasās iesaistīties kaujās ar Izraēlas karavīriem, kuriem dota pavēle nepieļaut kuģu nonākšanu Gazā.

AP atgādina, ka sākotnēji bija paredzēts, ka desmit kuģi, divi no kuriem piekrauti ar humānās palīdzības kravām, uz Gazu dosies jau šīs nedēļas sākumā. Pirmdien Atēnās notikušajā preses konferencē starptautiskās aktīvistu grupas pārstāvji paziņoja, ka flotile ir gatava doties ceļā. Taču vakarrīt noskaidrojās, ka vienam no kuģiem – Juliano – Pirejas ostā sabojāta dzenskrūve. Ar šo kuģi ceļā bija plānojuši doties norvēģu, zviedru un grieķu aktīvisti. Norvēģijas delegācijas vadītājs Torstens Dāle sarunā ar AP izteicies, ka «kāds par katru cenu cenšas nepieļaut flotiles došanos ceļā», bet viņa zviedru kolēģi pat samērā atklāti notikušajā vainojuši Izraēlas īpašos dienestus. Arī Grieķijas varasiestādes liekot dažādus birokrātiskus šķēršļus ceļojuma sākumam, tomēr T. Dāle uzsvēris, ka šīs nedēļas laikā brauciens, kas vairāk atgādina protesta akciju, tomēr sākšoties.

Izraēlas ārlietu ministrs Avigdors Libermans vakar vēlreiz uzsvēris, ka visiem, kuri vēlas sniegt humāno palīdzību bloķētās Gazas joslas iedzīvotājiem, to iespējams izdarīt likumīgā ceļā, kravas nogādājot vai nu Ašdodas ostā Izraēlā, vai nu Ēģiptē, vai arī izmantojot attiecīgu ANO aģentūru starpniecību. «Viņiem tas viss vajadzīgs tikai tādēļ, lai sarīkotu provokāciju, izraisītu konfrontāciju un asinsizliešanu, lai tas viss parādītos televizoru ekrānos,» sarunā ar Izraēlas radio sacījis A. Libermans, piebilstot, ka Izraēlas izlūkdienestu rīcībā ir ziņas, ka starp Eiroparlamenta deputātiem, nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un žurnālistiem iefiltrējušies arī teroristisku organizāciju biedri.

Izraēlas armijas preses sekretāre Avitala Leiboviča pavēstījusi, ka uz kuģiem ir dažādas ķimikālijas, kuras aktīvisti gatavojoties izmantot pret Izraēlas karavīriem. Runa ir gan par skābes maisījumiem, gan sēru, ar ko varētu apbērt desantniekus un pēc tam viņus aizdedzināt. Jāatgādina, ka pagājušā gada maijā, kad Izraēlas armijas īpašo uzdevumu vienība aizturēja pirmās Brīvības flotiles kuģus, karavīriem tika izrādīta pretošanās un izcēlās apšaude, kuras rezultātā bojā gāja deviņi aktīvisti. Viņi visi bija Turcijas pilsoņi, un šis incidents radīja nopietnu atsalumu Turcijas un Izraēlas attiecībās.

Viens no Brīvības flotiles II organizētājiem Drors Feilers (starp citu, Izraēlas pilsonis) sarunā ar Izraēlas radio gan kategoriski noliedzis agresīvus plānus, norādot, ka visi flotiles dalībnieki parakstījuši dokumentus, kuros apņemas nenolaisties līdz vardarbībai. «Aktīvistu mērķis nav aizskart Izraēlas karavīrus. Ja kāds no aktīvistiem tiek turēts aizdomās, šo informāciju vajadzētu nodot mums, mēs to pārbaudītu, un, ja tā izrādītos patiesa, šis cilvēks tiktu izslēgts no flotiles. Mums nav nekādu nodomu iesaistīties sadursmēs,» viņš uzsvēris.