Sarkozī piedāvā jaunu Grieķijas glābšanas plānu

Francijas bankas piekritušas jaunam Grieķijas glābšanas plānam, kurš piedāvā daļu valsts parādu mainīt pret obligācijām, kas dzēšamas 30 gadu laikā, ziņo Agence France-Presse.

Ar šādu priekšlikumu klajā nācis Francijas prezidents Nikolā Sarkozī. Viņš arī piebildis, ka Francija nepieļaus Grieķijas bankrotu un visiem spēkiem sargās eiro stabilitāti. Sarkozī arī izteicis cerību, ka plānu pieņems vairums ES valstu.

Jaunais plāns paredz, ka baņķieri piekrīt 50 % no Grieķijas parādiem pārvērst par obligācijām, kas dzēšamas 30 gadu termiņā un ienākumi šajā laikā pielīdzināmi tiem kādus Grieķijai piešķir eirozona, plus prēmija, kura izriet no valsts ekonomikas pieauguma šajā periodā.

Kā norāda aģentūra Reuters, par jauno Sarkozī plānu interesi jau izrādījuši Vācijas baņķieri.

Starptautiskie aizdevēji ES un Starptautiskais Valūtas fonds ir piedraudējuši, ka nepiešķirs Atēnām piekto kārtu no 110 miljardu eiro (77 miljardu latu) vērtā aizdevuma, ja Grieķijas parlaments noraidīs 28 miljardu eiro (19,7 miljardu latu) vērto jauno taupības plānu, kas paredz nodokļu paaugstināšanu un tēriņu samazināšanu.

Atēnām draud maksātnespēja, ja nākammēnes tās nedabūs starptautiskā aizdevuma kārtējo porciju 12 miljardu eiro (8,4 miljardu latu) apmērā, kas nepieciešama, lai dzēstu ārējo parādu un finansētu citus valsts izdevumus.

Balsojums par taupības plānu Grieķijas parlamentā paredzēts trešdien 29.jūnijā.

Grieķiju piemeklēs finanšu un politiska katastrofa, ja parlaments noraidīs 28 miljardu eiro (19,7 miljardu latu) vērto jauno taupības plānu, kas paredz nodokļu paaugstināšanu un tēriņu samazināšanu, pirmdien brīdināja Grieķijas aizsardzības ministrs Pans Beglitis.

Grieķijas konservatīvās opozīcijas partijas ir noraidījušas Eiropas Savienības (ES) līderu aicinājumus izrādīt nacionālu vienotību un balsot par taupības plānu. Turklāt saņemtas ziņas, ka pret plānu grasoties balsot arī daļa deputātu no valdošās sociālistu partijas PASOK, kurai ir tikai niecīgs pārsvars parlamentā.

Tikmēr Grieķijā nerimst iedzīvotāju protesti pret jaunajiem taupības pasākumiem. Svētdienas vakarā simtiem demonstrantu bija pulcējušies pie Grieķijas parlamenta, bet pirmdien protestētāji Atēnu populārākajā tūrisma objektā Akropolē ir izkāruši milzīgu transparentu ar uzrakstu: "Tautai ir vara, tā nekad nepadosies!"

Lai pastiprinātu spiedienu uz valdību, Grieķijas ietekmīgās arodbiedrības ir aicinājušas otrdien sarīkot divu dienu ģenerālstreiku.

2010. gadā ES jau piešķira Grieķijai 110 miljardu eiro lielu kredītu. Jāatgādina, ka Grieķijas valsts parāds ir gandrīz 350 miljardi eiro.

Svarīgākais