Šengenas zonā īpašos gadījumos varēs atjaunot robežkontroli

Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji aizvadītajā samitā Briselē nolēmuši, ka ārkārtas situācijās arī Šengenas telpā tomēr drīkstēs atjaunot robežkontroli, atsaucoties uz Deutsche Welle, ziņo tvnet.lv.

Līdz septembrim Eiropas Komisijai ir uzdots sagatavot attiecīgu koncepciju Šengenas līguma reformai. Tas paredz tiesību piešķiršanu atsevišķām valstīm īpašās situācijās atjaunot robežkontroli. Šādas situācijas varētu rasties, piemēram, ja kāda no dalībvalstīm vairs nespētu tikt galā ar nelegālo imigrāciju.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, kurš ir viens no Šengenas līguma reformēšanas iniciatoriem, paudis gandarījumu par pieņemto lēmumu. Pēc viņa vārdiem, ja samitā nebūtu pausta apņēmība īstenot šādas pārmaiņas, būtu apdraudēta paša Šengenas līguma turpmāka pastāvēšana.

Savukārt Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu izteicies, ka lēmuma realizēšana novērsīs riskus, kādi varētu rasties, ja atsevišķas valstis vienpusēji un stihiski nosaka dažādus ierobežojumus.

Jau ziņots, ka afrikāņu bēgļu pārvietošanās Eiropas Savienībā nesen izraisīja konfliktu starp Itāliju un Franciju, kas arī kļuva par pamudinājumu uzsākt diskusijas par Šengenas līguma nosacījumu maiņu.

Svarīgākais