Gribauskaite: atkarība no Krievijas energoresursiem apdraud Lietuvu

Lietuva vēl nespēj pilnībā uzticēties Krievijai, kura Baltijas valstis vēlas saglabāt atkarīgas no sava enerģētikas tirgus, paziņojusi Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite.

Mēs vēl aizvien gandrīz simtprocentīgi esam atkarīgi no Krievijas piegādātās enerģijas. Tā dēļ cilvēki nejūtas drošībā. Lai arī attiecības ar mūsu kaimiņvalsti kļuvušas daudz atvērtākas, bet dialogs daudz dziļāks, vēl ir pārāk agri teikt, ka mēs varam būt pilnīgi mierīgi un tai uzticēties. Mēs zinām, ka Krievija mēdz izmantot savus enerģētikas avotus kā līdzekli politiskajai ietekmei, Lietuvas prezidentes teikto citē Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pēc viņas teiktā, Krievijas ietekme izpaužas apstāklī, ka Lietuva par tās piegādāto gāzi maksā par 30 – 40% vairāk nekā Vācija. Tā ir politiska ietekme, tiekšanās dominēt. Tā iespējama vien tādēļ, ka mums nav alternatīvu enerģijas avotu, uzsvēra Lietuvas prezidente.

Gribauskaite uzskata, ka Krievija vēlas, lai Baltijas valstis paliek atkarīgas no tās enerģētikas tirgus, nevis no Eiropas. Taču tas nenotiks. Mēs vēlamies pasteidzināt elektroenerģētiskā savienojuma celtniecību ar Zviedriju, kā arī būvēsim savu sašķidrinātās gāzes termināli, norādīja prezidente.

Svarīgākais