Tallinas jaunajā centrā "Solaris" iebrukušo griestu projekts nav bijis saskaņots

© Postimees.ee

Kā jau ziņots vakar, Igaunijas galvaspilsētā Tallinā kinoteātrī "Cinamon", kas atrodas nesen atvērtajā iepirkšanās un atpūtas centrā "Solaris", notikusi avārija, kuras rezultātā iebrukuši piekaramie griesti.

Negadījuma brīdī zāle par laimi bija tukša. Kinoteātra zālē Nr.2 piekaramo griestu iebrukšanu izraisījusi kanalizācijas sistēmas avārija, vakar norādīja centra pārstāvji.

Notikuma vietā strādāja vairākas glābēju un "ātrās palīdzības" brigādes, cilvēki no ēkas tika evakuēti. Pēc pagaidu slēgšanas centrs "Solaris" jau otrdien pulksten 16:30 tika atvērts apmeklētājiem. Šādu atļauju izsnieguši Glābšanas departamenta pārstāvji.

Kā šodien vēsta portāls Postimees.ee,Tehniskās uzraudzības departaments izmeklē centā "Solaris" otrdien notikušo avāriju. Kopējā iebrukušo griestu platība ir aptuveni 600 kvadrātmetri. Tehniskās uzraudzības speciālisti strādā notikuma vietā un noskaidro, vai centra būvniecības laikā netika pieļauti tehnisko prasību pārkāpumi.

Turklāt kanalizācijas sistēmas avārija kā griestu iebrukšanas iemesls ir noraidīta.

Kā norāda Igaunijas arhitektu savienības vadītājs Ike Volkovs, avārijas iemesli pagaidām nav skaidri, bet dažas dienas pirms centra atklāšanas viņš esot bijis centrā un viņam radies iespaids, ka ēka vēl nav pabeigta. Volkovs norādot, ka šādos objektu pabeigšanā steiga ir novērojama bieži arī kritizē centra projektu norādot, ka solītā kultūras centra vietā uzcelts tirdzniecības centrs ar kinozālēm.

Tagad atklājies, ka Tallinas mērija iepazinusies ar ēkas pamatprojektu un veikusi atbilstošu ekspertīzi, bet par kinozāles iekaramo griestu projektu mērijai nekas nav bijis zināms, norāda būvniecības uzraudzības dienesta direktors Raine Seiers.

"Pilsēta saskaņo projektu, kurā ietilpst būves pamatkonstrukcijas un pasūta ekspertīzi, bet tā kā iekaramo griestu projekta nav un tas pēc likuma arī nav jāuzrāda, tad pašlaik ne skaidrs paliek jautājums vai iebrukušie griesti ir projektētāju kļūda," saka Seiers.

Viņš arī norāda, ka iespējams saskaņošanas noteikumos būtu jāievieš labojums, kas paredz, tomēr sabiedrisko ēku projektos saskaņot arī iekaramo griestu projektus. Iebrukušie griesti esot bijuši no ģipškartona paneļiem un klāti ar minerālvati.

Par notikušo ierosināta krimināllieta,tās ietvaros tikšot pieaicināts arī valsts eksperts celtniecības jautājumos.

Kā vakar ziņoja aģentūra LETA Tallinas tirdzniecības un izklaides centra "Solaris" jaunatklātajā kinozālē iebrukušie griesti nav skāruši restorānu "Lido", kas izvietots tirdzniecības centrā.

SIA "Lido" īpašnieks Gunārs Ķirsons LETU informējis,ka "Lido" atrodas netālu no vietas, kur iebruka griesti, taču tieši zaudējumi restorānam nav nodarīti.

Avārijas dēļ darbs bijis apturēts uz trijām stundām, lai pārbaudītu elektroenerģijas un gāzes piegādes drošību.

Kopumā "Lido" darbība šajā tirdzniecības un izklaides centrā noritot veiksmīgi un to apmeklējot daudz cilvēku.

Tallinas tirdzniecības un izklaides centrs "Solaris" tika atklāts tikai pagājušo sestdien. Tā būvniecības darbi izmaksāja 1,2 miljardus Igaunijas kronu (53,88 miljonus latu).

Svarīgākais