Par ANO ģenerālsekretāru atkārtoti ievēlēts Bans Ki Mūns

Esošais ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Mūns, kurš bija vienīgais kandidāts uz augsto amatu, atkārtoti ievēlēts amatā.

ANO Ģenerālajā Asamblejā 21. jūnija vakarā bija paredzēts balsojums, lai uz otro termiņu amatā apstiprinātu ANO ģenerālsekretāru Banu Ki Mūnu. 67 gadus vecā Bana kandidatūru pagājušonedēļ atbalstīja ANO Drošības padome, neviena no 192 ANO dalībvalstīm nav izteikusi iebildes pret viņa pārvēlēšanu, un neviena cita kandidatūra augstajam amatam nav izvirzīta. Vairāki ANO strādājošie diplomāti izteikušies, ka balsojums būs tikai formalitāte.

192 locekļu asambleja par 67 gadus veco bijušo Dienvidkorejas ārlietu ministru balsoja ar atbalsta paušanu. Viņa otrais termiņš sāksies 1.janvārī un beigsies 2016.gada nogalē.

Bans Ki Mūns par gatavību turpināt darbu organizācijas vadītāja amatā paziņoja pirms divām nedēļām, un piektdien viņa kandidatūru atbalstīja Drošības padome.

Par galveno uzdevumu Ki Mūns savā darbībā izvirzījis cīņu pret globālo sasilšanu, ko uzskata par cilvēces "vissvarīgāko prioritāti".Tāpat viņš sola arī turpmāk iestāties par protestētājiem arābu valstīs.

Bana līdzšinējā darbība augstajā amatā tiek vērtēta pretrunīgi. Eksperti atzinīgi vērtē viņa rīcību cīņā pret globālo sasilšanu, taču par lielu neveiksmi uzskata 2009.gada Kopenhāgenas klimata samita izgāšanos.

Ki Mūnam tiek pārmesta nepietiekami aktīva iestāšanās pret cilvēktiesību pārkāpumiem tādās valstīs kā Ķīna.

Atzinīgāku vērtējumu izpelnījusies ģenerālsekretāra reakcija uz krīzi Kotdivuārā, kā arī iestāšanās par protestētājiem arābu valstīs un sieviešu tiesībām.

Svarīgākais