Libānā nolaupītie igauņu velotūristi ir dzīvi

Libānas varas iestādēm ir informācija, ka septiņi Libānā pirms trīs mēnešiem nolaupītie Igaunijas velotūristi ir dzīvi, otrdien vizītes Beirūtā laikā paziņoja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets, vēsta portāls dz.ee.

"Saskaņā ar informāciju, kuru saņēmu no Libānas prezidenta, nolaupītie Igaunijas pilsoņi ir dzīvi un darbs pie viņu atbrīvošanas turpinās," Paets teica telefonintervijā Igaunijas radiostacijai "Kuku".

"Ir daži sākotnējie secinājumi, ko esam atklājuši, tomēr tie nav tādā līmenī, lai ar tiem dalītos ar medijiem," Igaunijas ārlietu ministrs teica žurnālistiem Beirūtā pēc tikšanās ar ar Libānas prezidentu Mišelu Suleimanu, premjeru Nadžibu Mikati un citām Libānas amatpersonām.

Bruņoti noziedznieki maskās septiņus vīriešus nolaupīja 23.martā pie Zahles pilsētas 50 kilometrus uz austrumiem no galvaspilsētas Beirūtas un ar melnu vieglo automašīnu "Mercedes" un diviem baltiem mikroautobusiem aizbrauca Kfarzabadas ciemata virzienā.

Nolaupīto personīgās mantas un divriteņi tika atstāti nolaupīšanas vietā.

Libānas ziņu portāls lebanonfiles.com 6.aprīlī saņēma e-pasta vēstuli no mazpazīstamā grupējuma "Atdzimšanas un reformu kustība" ("Haraket Al Nahda Wal Islah"). Vēstulē teikts, ka nolaupītie Igaunijas pilsoņi ir šī grupējuma gūstā, ar viņiem viss ir kārtībā un grupējums pieprasa izpirkumu par viņu atbrīvošanu. Tomēr nav ziņu, kāda izpirkuma maksa pieprasīta. 31.martā šis pats grupējums jau bija nosūtījis portālam fotogrāfijas ar Igaunijas velotūristu personas apliecinošiem dokumentiem, tādā veidā pierādot, ka nolaupītie ir pie viņiem.

19.aprīlī interneta vietnē "YouTube" tika ievietots video, kurā redzami visi septiņi nolaupītie Igaunijas velotūristi. Video ar nosaukumu "Hostages" ("Ķīlnieki") no Sīrijas galvaspilsētas Damaskas vietnē bija ievietojis lietotājs ar segvārdu "thekidnaper2011" ("nolaupītājs2011"). Šajā video visi nolaupītie vērsās pie vairāku valstu vadītājiem ar lūgumu palīdzēt un darīt visu, kas no viņiem tiek prasīts.

Savukārt 20.maijā internetā tika ievietots otrais videoieraksts ar Libānā nolaupītajiem Igaunijas pilsoņiem. 46 sekunžu ilgajā ierakstā redzami visi septiņi nolaupītie, kas atrodas kādā telpā. Viens no viņiem angļu valodā saka, ka ir 2011.gada 16.maijs, un ka viņi atrodas gūstā jau 54 dienas. Viņš saka, ka nolaupītie ir noguruši un lielās briesmās, kā arī lūdz palīdzēt visus, kas vien to var, jo Igaunijas valdība esot viņus atstājusi un nevēlas vairs palīdzēt.

Igaunijas Ārlietu ministrija to noliedza, uzsverot, ka sadarbojas ar Libānas pārstāvjiem, lai atbrīvotu nolaupītos pilsoņus. Tomēr pagājušajā nedēļā Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips atzina žurnālistiem, ka valstij nav ne jausmas par savu pilsoņu likteni, jo nolaupītāji līdz šim nav izvirzījuši nekādas nedz politiskās, nedz finansiālās prasības.