Polijā tiks ieviesta jauna ceļu nodevas iekasēšanas sistēma

Ar šā gada 1.jūliju Polija ievieš jaunu elektronisko ceļu nodevas iekasēšanas sistēmu „viaTOLL”, ar kuras starpniecību sākotnēji būs jānorēķinās par braucienu ar autobusu vai kravas transportlīdzekli, kura pilnā masa pārsniedz 3,5 tonnas, informē Satiksmes ministrija.

Tiek ieviests ne vien jauns ceļu nodevas iekasēšanas veids, bet būtiski mainās arī nodevas aprēķinu principi. Ja līdz šim autovadītāji iegādājās vinjeti noteiktam laika periodam (dienai, nedēļai, mēnesim vai gadam), tad jaunā sistēma paredz apmaksu par nobrauktajiem kilometriem. Līdz ar to jaunā sistēma ir izdevīgāka tiem autobraucējiem, kuri Polijas maksas ceļus izmanto retāk. Līdzšinējā sistēma ir izdevīgāka pārvadātājiem, kuri iegādājās vinjeti visam gadam un šķērsoja Polijas teritoriju abos virzienos vairākas reizes nedēļā.

Saskaņā ar jaunajiem nodevas aprēķinu principiem, piem. kravas transportlīdzeklim ar pilnu masu vienādu vai lielāku par 12 tonnām (EURO III), šķērsojot Polijas teritoriju virzienā no Lietuvas robežas (Budzisko) uz Vācijas robežu (caur Belostoku, Varšavu un Poznaņu uz Slubici), par ceļu lietošanu būs jāsamaksā aptuveni 24 zloti jeb 4,20 lati.

Jāatzīmē, ka ceļu nodeva attieksies uz visu kategoriju transportlīdzekļiem, taču automašīnām, kuru pilnā masa ir mazāka par 3,5 tonnām, līdz nākamā gada 1. janvārim vēl nebūs iespējas reģistrēties „viaTOLL” sistēmā, tādēļ līdz minētajam termiņam par ceļu izmantošanu būs jānorēķinās manuāli.