Ķīnu posta plūdi

Gandrīz miljons cilvēku Hubei un Džedzjanas provincēs bijuši spiesti pamest savas mājas, evakuējoties no plūdiem, kas pārņēmuši Ķīnas austrumu daļu. Spēcīgas lietavas turpinās jau kopš jūnija pirmās nedēļas, plūdi prasījuši vismaz 180 cilvēku dzīvības, bet neērtības sagādātas aptuveni sešiem miljoniem ķīniešu.

AP vēsta, ka vietām diennaktī nolīst pat vairāk nekā 30 centimetru nokrišņu, bet ūdens līmenis Landzjaņas upē sasniedzis 34 metru

atzīmi – augstāko kopš 1966. gada. Pēc amatpersonu sniegtās informācijas, pastāv bažas, ka var neizturēt desmitiem kilometru garie dambji, kas izbūvēti upes krastos. «Mēs aicinām vietējās varas iestādes pārliecināties, vai dambji, aizsprosti un ūdens rezervuāri ir pietiekami droši. Tāpat nepieciešams iedzīvotājiem laikus sniegt informāciju par gaidāmajiem laika apstākļiem,» Pekinā notikušajā sanāksmē paziņojis Ķīnas ūdens resursu ministrs Čeņ Lei. Viņš piebildis, ka, pēc meteorologu prognozēm, lietavas varētu turpināties visu šo nedēļu un pastāv bažas, ka spēcīgi plūdi var piemeklēt arī Ķīnas dienvidu provinces.

Ķīnas valsts ziņu aģentūra Xinhua vēsta, ka plūdi nopostījuši vairāk nekā 241 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes. Tā kā valsts centrālajā daļā jau kopš gada sākuma ir nepieredzēts sausums, tiek prognozēta strauja pārtikas cenu celšanās. Pašreizējās aplēses liecina, ka plūdi jau nodarījuši 1,2 miljardus dolāru lielus tiešos ekonomiskos zaudējumus, un šī summa, visticamāk, pieaugs. Varas iestādes gan uzsver, ka pašlaik ekonomiskie zaudējumi ir mazāk svarīgi – galvenais esot izvairīties no lielām traģēdijām. Lai evakuētu cilvēkus no bīstamajām vietām, kurām draud ne tikai applūšana, bet arī zemes nogruvumi, mobilizēti tūkstošiem karavīru, ziņo BBC. Varas iestādes izsludinājušas arī piespiedu evakuāciju, jo daudzi cilvēki, neraugoties uz draudošajām briesmām, nevēlas pamest mājas.

Svarīgākais