Mūsu galaktikas centrā esošs melnais caurums saplosījis Saules lieluma zvaigzni

ASV astronomi fiksējuši retu parādību visumā, kas mēdz notikt reizi 100 miljonos gadu – tā dēvētais "melnais caurums" jeb vieta, kur mazā telpā pastāv milzu gravitācija, izraisījis zvaigznes bojāeju Drakona zvaigznājā. Tas atrodas gandrīz pašā mūsu galaktikas centrā 3,8 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes, piektdien informē raidsabiedrība BBC.

Zvaigzne, kas izmēru ziņā līdzinās mūsu Saulei, taču tās masa bijusi tūkstoškārt lielāka, burtiski "sarauta gabalos un aprīta" skaidro pētnieki no Bērklija universitātes Kalifornijā.

Tā vēsta delfi.lv

Zvaigznes sagraušana radījusi jaudīgu gamma starojuma eksploziju, kuru 28. martā fiksējis kosmiskais teleskops "Spitzer". Sākotnēji speciālisti to uzskatījuši par parastu zvaigznes kolapsu, taču, kad starojuma intensitāte nemazinājās vairāk nekā divus mēnešus, tika meklēts pieņemamāks izskaidrojums.

Pētnieki norāda, ka šādas parādības novērojums uzskatāms par veiksmi.

Pirmkārt, šādi notikumi ir reti, otrkārt, pat neskatoties un notikuma grandiozitāti, to vienkārši palaimējies redzēt uz Zemes, jo Saules sistēma izrādījusies judīgā gamma staru kūļa ceļā.