Pakistānā apcietināti CIP ziņotāji

Pakistānas izlūkdienests apcietinājis piecus cilvēkus, kuri ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei pirms 2. maijā notikušā reida Abotabadas pilsētā snieguši informāciju par pasaules meklētākā terorista Osamas bin Ladena atrašanās vietu, raksta The New York Times.

Laikraksts neprecizē, kad notikuši aresti, taču norāda, ka pagājušonedēļ vizītes laikā Pakistānā par aizturēto likteni interesējies CIP direktors Leons Panetta.

Pēc The New York Times rīcībā esošās informācijas, kas iegūta no anonīmām ASV amatpersonām, apcietināto vidū ir Pakistānas armijas majors, kurš pirms ASV karaflotes īpašās uzdevumu vienības veiktās operācijas, kuras laikā tika likvidēts O. bin Ladens, vairāku nedēļu garumā novērojis māju, kurā slēpās terorists, un fiksējis šo ēku apmeklējošo automašīnu numurus. Pakistānas armija gan noliegusi ziņas, ka kāds no tās virsniekiem būtu arestēts, savukārt Pakistānas Starpresoru izlūkdienests (ISI) atteicies no komentāriem, vēsta AP.

The New York Times atgādina, ka 2. maija operācija tika gatavota lielā slepenībā un ASV varas iestādes par to nebrīdināja savus pakistāniešu kolēģus, baidoties no informācijas noplūdes. Šīs bažas bija saistītas ar aizdomām, ka atsevišķi ISI darbinieki (iespējams, augsta ranga) varētu būt iesaistīti O. bin Ladena slēpšanā. Kopš maija sākuma attiecības starp Pakistānu un ASV ievērojami pasliktinājušās. The New York Times rīcībā ir ziņas, ka pagājušonedēļ notikušajā slēgtajā Senāta izlūkošanas komisijas sēdē CIP direktora vietnieks Maikls Morels Pakistānas sadarbību ar ASV pretterorisma jomā novērtējis ar «trijnieku» pēc desmit ballu skalas. Oficiāli prezidenta Baraka Obamas administrācijas pārstāvji gan cenšas radīt iespaidu, ka sadarbība ir pienācīga, taču ir zināms, ka pēc Pakistānas spiediena ASV samazinājušas šajā valstī dislocēto militāro instruktoru skaitu no 130 līdz mazāk nekā 40 cilvēkiem, CIP bijusi spiesta atsaukt vairākus aģentus, jo Pakistānas mediji atklājuši viņu identitāti, bet citiem izlūkdienesta darbiniekiem neesot piešķirtas Pakistānas vīzas. Tāpat tiek plānots no uz Afganistānu pārdislocēt CIP bezpilota lidmašīnas, kas ne tikai veic novērošanas funkcijas, bet arī pielāgotas gaisa triecienu izdarīšanai.

BBC atgādina, ka pēc 2. maija reida ISI apcietinājusi desmitiem cilvēku, kuri varētu būt saistīti ar informācijas sniegšanu amerikāņiem. Viņu vidū ir divi O. bin Ladena kurjera brālēni, celtniecības kompānijas, kas būvēja O. bin Ladena mītni, īpašnieks, nekustamo īpašumu aģents un vairāki cilvēki, kuri Abotabadā dzīvojuši kaimiņos O. bin Ladenam. Pēc BBC ziņām, vairāki no viņiem jau ir atbrīvoti, bet par citu likteni informācijas neesot.

Svarīgākais