Sarkozī dēls tiek bīdīts amatos

Pamatīgu sašutuma vētru Francijā sacēlusi prezidenta Nikolā Sarkozī dēla Žana straujā karjera. 23 gadus vecais juridiskās fakultātes students jau ir Neijī priekšpilsētas municipalitātes deputāts, bet decembrī viņu plānots iecelt par vadītāju aģentūrā, kas uzrauga bagāta Parīzes rajona ekonomisko attīstību.

Opozīcijā esošie sociālisti jau brīdinājuši, ka Sarkozī klans cenšas sagrābt visus ienesīgākos amatus, un apšaubījuši Ž. Sarkozī profesionālo piemērotību šādam darbam. Jāatgādina, ka līdz šim aģentūru EPAD uzraudzījis tāds smagsvars kā Francijas ekonomiskās attīstības ministrs Patriks Devadžjans, un viņa pienākumos ietilpst sekot rajona, kurā atrodas vairāk nekā 2500 lielu kompāniju biroji, attīstībai.

Zem internetā izplatītās petīcijas, kurā Ž. Sarkozī aicināts "pabeigt studijas, iegūt darba pieredzi biznesā un tikai pēc tam vēlreiz pretendēt uz amatu, kuru savulaik ieņēma tēvs", parakstījušies jau vairāk nekā 8000 Parīzes apkaimes iedzīvotāju, taču pagaidām šķiet, ka nedz Ž. Sarkozī, nedz viņa tētiņam no tā nav ne silts, ne auksts. Viņus neietekmē arī atklāta ņirgāšanās, piemēram, interneta mikroblogu vietnē Twitter jau cirkulē baumas, ka nākamais Žana karjeras pakāpiens būs Bana Ki Mūna aizstāšana ANO ģenerālsekretāra amatā. Datorurķi arī uzlauzuši EPAD mājaslapu internetā un tajā ievietojuši viltus sludinājumu, kurā sacīts, ka aģentūrai nepieciešams priekšsēdētājs bez darba pieredzes, bet ar pamatzināšanām jurisprudencē. Savukārt bijusī N. Sarkozī sāncense prezidenta vēlēšanās, sociāliste Segolēna Rojāla atgādinājusi, ka lielākā daļa Francijas augstskolu beidzēju mēnešiem un pat gadiem ilgi nespēj atrast darbu, bet vienam jaunietim, kurš studē tikai otrajā kursā, zīmīgā uzvārda dēļ to pasniedz uz paplātes.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais