ASV students izdomājis sīriešu lesbietes blogu

© nytimes.com

Vairāku mēnešu garumā pasaules mediji ar interesi sekoja līdzi Damaskā dzīvojošās lesbietes Aminas Abdullāhas blogam jeb emuāram, kurā bija stāstīts par netradicionālās seksuālās orientācijas pārstāvju grūto dzīvi Sīrijā un prezidenta Bašara Asada piekritēju vardarbīgajām akcijām pret opozīciju.

Tagad noskaidrojies, ka nekādas A. Abdullāhas nav – viņas blogu sacerējis 40 gadu vecais amerikānis Toms Makmāsters, kurš studē Edinburgas universitātē.

A. Abdullāhas vārds internetā pirmo reizi parādījās šā gada februārī – ievietotajā materiālā bija vēstīts, ka to raksta 25 gadus veca lesbiete, kurai ir gan Sīrijas, gan ASV pilsonība un kura dzīvo Damaskā. Autore publicējusi savas pārdomas «par dzīvi, Visumu un tamlīdzīgi», komentējot notiekošo Sīrijā un liekot saprast, ka ir aktīvi iesaistījusies protesta akcijās pret valdību.

Aģentūrai AP pat ar e-pasta palīdzību izdevās nointervēt varonīgo cīnītāju pret asiņaino režīmu, bet pagājušās nedēļas sākumā interneta vidi un liberālos medijus satrieca jauns ziņojums. Cilvēks, kurš uzdevās par A. Abdullāhas brālēnu, viņas blogā apgalvoja, ka māsīcu uz ielas aizturējuši trīs bruņoti vīri, kas viņu iegrūduši automašīnā, uz kuras bijusi valdošās partijas Baath uzlīme. «Mēs ceram, ka viņa tikai ir cietumā un nekas ļauns nav noticis,» bija rakstīts blogā, kurā cilvēki lūgti palīdzēt noskaidrot A. Abdullāhas likteni. Palīdzēt gribētāju patiešām nav trūcis – līdz pagājušās nedēļas nogalei sociālā tīkla Facebook grupā Atbrīvojiet Aminu Abdullāhu reģistrējušies 15 000 cilvēku.

Reuters vēsta, ka lielākā daļa no viņiem bijuši patiesi sašutuši, kad svētdien blogā parādījies T. Makmāstera ieraksts, kurā atzīts, ka visi «lesbietes» ziņojumi bijis tikai viņa izdomājums. The Gurdian norāda, ka aizdomas par to, ka bloga autors nav tas, par ko uzdodas, radušās jau iepriekš – kad žurnālisti mēģinājuši sameklēt A. Abdullāhu, ASV varasiestādes paziņojušas, ka tām nekas nav zināms par šādu Damaskā dzīvojošu sievieti, kurai būtu arī ASV pilsonība. Britu avīzes uzsāktās izmeklēšanas pēdas vedušas uz Sentendrjūsas universitāti, kur T. Makmāstera sieva Brita Frēlihere studē Sīrijas ekonomisko attīstību. Skandāla vaininieka atvainošanās bijusi samērā neveikla – tā, piemēram, viņš norādījis, ka neesot vēlējies nevienu sāpināt un visi blogā izklāstītie fakti par situāciju Sīrijā atbilst patiesībai. «No kurienes gan to var zināt cilvēks, kurš sēž Edinburgā,» jautā interneta komentētāji. Daudzi ir nikni, ka uzķērušies uz izdomājumu, turklāt tiek uzdots jautājums – cik daudz var ticēt citai sociālajos tīklos atrodamajai informācijai, kuras autori it kā ir Tuvo Austrumu valstīs dzīvojoši disidenti. «Kad mani rīt, iespējams, sagūstīs valdības spēki, lielākajai daļai ļaužu būs vienalga, jo viņi var iedomāties, ka arī es esmu kārtējā Amina,» rakstījis kāds blogeris no Libānas. Savukārt izdevuma Gay Middle East redaktors Daniels Nasars pārmetis, ka T. Makmāstera bloga dēļ Sīrijas varasiestādes patiešām pievērsušas uzmanību valstī dzīvojošajiem homoseksuālistiem – īstiem, nevis izdomātiem.

Svarīgākais