Eiropas Parlaments nosaka prasības ES nolīgumam ar Krieviju

Eiropas Parlamenta politisko grupu priekšsēdētāji pirms šīsnedēļas ES-Krievijas augstākā līmeņa sanāksmes, ir pauduši skaidru vēstījumu dalībvalstu vadītājiem: atbalstīt nolīgumu ar Krieviju par aktīvāku sadarbību, tai skaitā ekonomikas jomā un vīzu jautājumos, taču ar nosacījumiem - Maskavai jāapstiprina, ka uzlabos situāciju valstī cilvēktiesību jomā, tai skaitā, politiski motivēto tiesas spriedumu gadījumos opozīcijas līderiem, ierobežojumiem plašsaziņas līdzekļu brīvībai, geju gājienu aizliegumiem un Gruzijas teritoriju nelikumīgu okupācijai.

Deputāti pauda cerību, ka, apzinoties ES un Krieviju ekonomisko, enerģētikas un politisko attiecību savstarpēju atkarību, augstākā līmeņa sanāksme Ņižņijnovgorodā (Krievija) kalpos kā jauns stimuls sarunām ar Maskavu par jauno Partnerības un sadarbības nolīgumu, kā arī rīcības plānu par turpmākiem vīzu režīma atvieglojumiem starp abiem reģioniem un ES atbalstu jautājumos saistībā ar Krievijas pievienošanos Pasaules Tirdzniecības organizācijai. Tomēr pretī tiek sagaidīts, ka tiks risināti atsevišķi būtiski ekonomikas un cilvēktiesību jautājumi.

Represijas pret opozīcijas līderiem un tiesnešu korupcija

EP deputāti norāda uz "politisko iejaukšanos" un "politiski motivētu tiesas spriedumu" Mihaila Hodorkovska lietā, un prasa veikt izmeklēšanu saistībā ar Sergeja Magņitska apcietināšanu un nāvi un citu politieslodzīto turēšanu apcietinājumā; ierobežojumiem opozīcijas partijām reģistrēties vēlēšanām, piemēram šī gada Valsts domes vēlēšanām.

Deputāti pauž bažas par mediju un pulcēšanās brīvības ierobežojumiem, par ko liecina lēmumi aizliegt turpmākos sešus gadus Maskavā rīkot geju parādes.

Vīzu politika un konflikts ar Gruziju

EP politiskās grupas ņem vērā ES un Krievijas dialogā panākto vienošanos par turpmākiem vīzu režīma atvieglojumiem, kam jābalstās uz pakāpenisku "soli pa solim" pieeju, kas orientēta uz saturu un praktisku virzību. Turklāt ES augstai pārstāvei ārlietās Catherine Ashton jāpārliecina Krievija pārtraukt pasu izsniegšanu iedzīvotajiem Gruzijas okupētajās teritorijās - Abhāzijā un Dienvidosetijā. Krievijai jāievēro tās vienošanās ar Gruziju un jāizved karaspēks no okupētajiem Gruzijas apgabaliem.

Enerģētika: novēršot nākamo Fukušimu

"Dabas resursu piegādi nedrīkst izmantot par politisku instrumentu", uzsver EP deputāti. Parlaments mudina dalībvalstu valdības rast līdzsvarotu trīspusēju (ES, Krievija, Ukraina) risinājumu turpmākām gāzes piegādēm ES un panākt vienotu apņemšanos īstenot augstākos drošības standartus, vērienīgas slodzes pārbaudes atomelektrostacijās un ciešāku starptautisku sadarbību, pēc gūtās pieredzes saistībā ar pastāvīgo kodolkrīzi Fukušimas atomelektrostacijā Japānā. Zaļo politiskās grupas deputātu aicinājums nekavējoties slēgt Černobiļas tipa atomelektrostacijas, kas joprojām tiek izmantotas, tika noraidīts ar 180 balsīm "par", 409 - "pret", 25 - "atturas".

Dalība Pasaules Tirdzniecības (PTO) organizācijā

EP deputāti pauda cerību, ka augstākā līmeņa sanāksme palīdzēs atrisināt pēdējos jautājumus saistībā ar Krievijas pievienošanos PTO, tai skaitā par Maskavas noteikto importa aizliegumu visu dārzeņu veidiem no ES un novērst tādas tirdzniecības barjeras kā Krievijas, Kazahstānas un Baltkrievijas muitas savienība, kuras izveides rezultātā ir paaugstinājušies konsolidētie tarifi.

Svarīgākais