Indiešu guru veidos pats savu miliciju

Indiešu jogas guru Svami Ramdevs, kura protestu pret korupciju Indijā izjauca policija, piedraudējis no saviem atbalstītājiem veidot bruņotas milicijas vienības. S. Ramdevs, kurš kopš pirmdienas sācis bada streiku Haridvaras pilsētā Indijas ziemeļos, noliedzis baumas, ka veidos politisku partiju un kandidēs nākamajās vēlēšanās.

Televīzijas kompānija NDTV vēsta, ka S. Ramdevs pavēstījis par plāniem mobilizēt aptuveni 11 000 cilvēku. «Mēs viņiem izsniegsim ieročus un organizēsim apmācību. Taču runa ir tikai par pašaizsardzību – lai mēs būtu gatavi brīdī, kad policija atkal mēģinās ar mums izrēķināties,» sacījis guru, kurš pēdējās nedēļās kļuvis par Indijā pazīstamāko cīnītāju pret korupciju. AFP atgādina, ka pagājušās nedēļas nogalē S. Ramdevs un aptuveni 50 000 viņa piekritēju Ņūdeli centrā ierīkoja telšu pilsētiņu. Protestētāji atgādināja par daudzajiem skandāliem, kuros bijuši iesaistīti gan centrālās, gan reģionālo valdību ministri un ierēdņi – piemēram, tikai izsniedzot telekomunikāciju licences vien, valsts budžetam nodarīti zaudējumi 39 miljardu dolāru apmērā. Guru un viņa piekritēji aicinājuši valdību aktīvāk cīnīties pret korupciju, pieprasot konfiscēt naudu, kas ir ierēdņu banku kontos ārzemēs, un atteikties no lielākā nomināla naudaszīmēm – tas apgrūtināšot kukuļņēmēju iespējas pieņemt atlīdzību.

Kaut gan sākotnēji protesta akcija bija atļauta, vēlāk valdošās Indijas Nacionālā Kongresa partijas amatpersonas pavēstīja par tās aizliegšanu. «Bija dota atļauja jogas nometnei ar 5000 cilvēkiem, bet savācās 50 000 cilvēku un skanēja aģitācija,» sarunā ar AP uzsvēris viens no valdošās partijas līderiem Digvaidžajs Singhs. Svētdienas rītā policija, izmantojot stekus un asaru gāzi, izdzenāja akcijas dalībniekus, ievainojot vismaz 70 cilvēku. S. Ramdevs stāstījis, ka viņam izdevies izbēgt, pārģērbjoties sieviešu drēbēs, lai gan citi avoti vēsta, ka dzimtajā Haridvarā viņš nogādāts ar īpašu valdības lidmašīnu.

S. Ramdevs kļuvis slavens ar savām jogas nodarbībām, uzstājoties reliģiskā televīzijas kanālā – tiek lēsts, ka viņam ir desmitiem miljoni sekotāju, turklāt S. Ramdeva izveidotā jogas un dziedniecības impērija ir plaukstošs uzņēmums ar vairāk nekā 40 miljonu dolāru peļņu gadā. Reuters vēsta, ka aizvien biežāk izskan ziņas par S. Ramdeva tuvināšanos ar opozīcijā esošo Bharatiya Janata Party (BJP) vai paša partijas veidošanu pirms 2014. gada vēlēšanām, tomēr viņš tās noliedz. «Kādēļ man vajadzētu iet politikā? Ko gan politika varētu man tādu dot, kā man nav pašlaik? Man nevajag naudu, man ir plašs darba lauks, un mani mīl desmitiem miljonu cilvēku,» uzsvēris guru.

Svarīgākais