Viljams un Keita dzīvos Kensingtonas pilī

© Scanpix

Par Kembridžas hercoga un hercogienes – britu prinča Viljama un viņa kundzes Keitas Midltones – rezidenci Londonā kļūs Kensingtonas pils, kurā Viljams bērnībā jau dzīvojis. Britu karaļnams gan norādījis, ka Kensingtonas pils, kuru briti nicīgi dēvē par karalisko komunālo dzīvokli, ir tikai pagaidu risinājums, un pārim meklēs citu rezidenci.

BBC atgādina, ka lielāko daļu laika Viljams un Keita pavada savā mājā Englsijas salā Velsas ziemeļos – tā atrodas netālu no karabāzes, kurā princis pilda pilota pienākumus. Savukārt Londonā viņi līdz šim apmetās Klārenshausā, kur apartamenti ir arī Viljama jaunākajam brālim Harijam. Jāpiebilst, ka abu jauno prinču sekretariāts joprojām atrodas Sentdžeimsa pilī un šo tradīciju karaļnams nolēmis saglabāt.

Kensingtonas pilī Viljams pavadījis diezgan daudz laika bērnībā. Kad 1996. gadā viņa tēvs Velsas princis Čārlzs izšķīrās no princeses Diānas, karaļnams nolēma atļaut Diānai turpināt uzturēties rezidencē, un viņa kopā ar dēliem tur dzīvoja līdz pat 1997. gada augustam, kad gāja bojā autokatastrofā. Karaļnams gan norādījis, ka šoreiz princim Viljamam tiks ierādīti citi apartamenti, lai neuzjundītu sāpīgas atmiņas.

Reuters atgādina, ka XVII gadsimta sākumā celtā Kensingtonas pils (tolaik Notingemas grāfa rezidence ar nosaukumu Notinghausa) atrodas Londonas rietumos un karaļnama rīcībā nokļuva 1689. gadā pēc toreizējā monarha Viljama III rīkojuma. Karalis vēlējies rezidenci, kas atrastos pietiekami tuvu Londonai, taču tajā pašā laikā vietā, kur nav ogļu piedūmots gaiss. Par savu galveno rezidenci Kensingtonu uzskatīja arī karaliene Anna, karaļi Džordžs I un Džordžs II, taču kopš 1760. gada tā atvēlēta mazāk nozīmīgiem karaļnama pārstāvjiem. 1981. gadā vairākos pils korpusos tika veikts remonts un tajā sāka dzīvot nesen apprecējušies princis Čārlzs un princese Diāna.

Pašlaik pili, daļa no kuras ir ikvienam interesentam pieejams muzejs, par savu rezidenci uzskata arī Kentas princis Maikls, kā arī Glosteras un Kentas hercogi. «Taču pils ir pietiekami plaša, Viljamam un Keitai par to, ka viņiem trūkst vietas, nevajadzēs žēloties. Turklāt šķiet, ka tuvākajā laikā viņi Londonā nemaz tik daudz neuzturēsies, un pēc tam mēs viņiem piemeklēsim citu rezidenci,» sarunā ar Sky sacījis kāds anonīms karaļnama pārstāvis.

Svarīgākais