Vācijas konstitūcijā vēlas iekļaut atomenerģijas aizliegumu

Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas (SDP)pārstāvji ierosinājuši veikt labojumus konstitūcijā, lai likumīgi nostiprinātu Angelas Merkeles valdības pieņemto lēmumu par atteikšanos no atomenerģijas līdz 2022. gadam, raksta Welt.

Jāatgādina, ka Vācija 30. maijā paziņoja par plānu pakāpeniski līdz 2022.gadam slēgt visus savus kodolreaktorus, kļūstot par pirmo lielu industriālo valsti, kas atteiksies no atomenerģijas.

Japānas kodolkrīzes iespaidā pieņemto lēmumu vides ministrs Norberts Retgens nosauca par neatgriezenisku un paziņoja, ka lielākā daļa no Vācijas 17 kodolreaktoriem tiks izslēgti līdz šī gada beigām. Astoņi tika atslēgti pēc avārijas Fukušimas AES un tie vairs netiks iedarbināti. Septiņi no tiem ir valsts vecākie reaktori.

Ja konstitucionāli nostiprināsim, ka pēc 2022. gada AES ekspluatācija Vācijā nav iespējama, šie noteikumi kļūs par obligātu pienākumu visu enerģētikas koncernu darbībai un viņi tos nevarēs pārkāpt," paziņoja Tomass Opermans SDP Bundestāga frakcijas sekretārs.

SDP pārstāvji kritizē paredzēto plānu pakāpeniski līdz 2022.gadam slēgt visus savus kodolreaktorus, norādot, ka šāds lēmums slēpj sevī vairākus "tehniskus un politiskus riskus" un tikai palēninās pāreju uz atjaunojamās elektroenerģijas ražošanu.

3. jūnijā notikušajā sanāksmē 17 Vācijas federālo zemju premjerministri norādīja, ka kodolreaktoru pakāpeniskās atslēgšanas plānā jābūt noteiktam precīzam, katras AES atslēgšanas datumam.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais