NATO pagarina operāciju Lībijā

© Scanpix/Reuters

NATO vakar pieņēmusi lēmumu vēl uz 90 dienām – līdz 1. septembrim – pagarināt pret Lībijas līderim Muamaram Kadāfi lojālajiem spēkiem vērsto operāciju. Netiek īpaši slēpts, ka tās mērķis ir panākt M. Kadāfi atkāpšanos, taču pagaidām Lībijas vadonim savas pozīcijas izdevies noturēt.

«Mūsu lēmums ir skaidrs signāls Kadāfi režīmam – mēs esam apņēmības pilni turpināt savu operāciju un aizsargāt Lībijas tautu,» Reuters citē NATO ģenerālsekretāra Andersa Foga Rasmusena sacīto. Vakardienas sanāksmē kopā ar 28 NATO valstu pārstāvjiem piedalījušies sūtņi arī no Jordānijas, Kataras, AAE, Marokas un Zviedrijas – šo valstu bruņotie spēki arī ir iesaistīti operācijā. Šīs nedēļas sākumā neveiksmīgi beidzās DĀR prezidenta Džeikoba Zumas starpnieka misija, jo M. Kadāfi atteicies atkāpties apmaiņā pret pamiera noteikšanu un sarunu uzsākšanu.

ANO Drošības padomes sankcionētās operācijas mērķis ir nepieļaut, ka M. Kadāfi režīms izrēķinās ar civiliedzīvotājiem. Reāli operācija izpaužas kā Lībijas līderim lojālo spēku tehnikas un bāzu bombardēšana, aviācijas triecieni izdarīti arī pa vairākiem valstiski svarīgiem objektiem, kas veicinājuši baumas, ka NATO spēki cenšas likvidēt tieši M. Kadāfi.

Lībijas varas iestādes apgalvojušas, ka NATO paziņojumi par civiliedzīvotāju aizsardzību ir divkosīgi, jo šo spēku veikto bombardēšanu laikā bojā gājuši vismaz 718 Lībijas civiliedzīvotāji, bet vēl vairāk nekā 4000 ir ievainoti, no tiem 433 nopietni. Reuters gan uzsver, ka šīs ziņas nav iespējams pārbaudīt, jo Rietumu žurnālistiem ir radīti nepieņemami darba apstākļi M. Kadāfi piekritēju kontrolētajās teritorijās.

Svarīgākais