Latviešu karavīri vēl uz gadu paliek Afganistānā

Šodien valdība kārtējā sēdē nolēma atbalstīt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dalības NATO vadītajā operācijā Afganistānā Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) sastāvā termiņa pagarināšanu uz vienu gadu.

Spēkā esošais Saeimas lēmums paredz, ka Latvija šajā operācijā piedalās līdz šā gada 13. oktobrim, taču, ņemot vērā to, ka drošības situācijas Afganistānā stabilizēšanai joprojām nepieciešama starptautisko bruņoto spēku klātbūtne, ANO Drošības padome plāno pagarināt ISAF mandātu līdz 2010.gada 13.oktobrim.

Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotais lēmumprojekts paredz termiņu pagarināt līdz nākamā gada 13.oktobrim, taču par to gala lēmums būs vēl jāpieņem parlamentā.

Ministrija norāda - neraugoties uz to, ka 2009.gadā, pildot dienesta pienākumus ISAF operācijā, trīs NBS karavīri gāja bojā un četri tika ievainoti, NBS ir gatavi turpināt iesākto operāciju ISAF sastāvā. Tā kā ISAF operācija ir NATO prioritāte, arī Latvijai kā NATO dalībvalstij ir jāturpina pildīt savas saistības pret sabiedrotajiem un jāpiedalās ISAF operācijā, uzsver AM.