ASV karavīri no Irākas pārved uz dzimteni ēzeli

Pēc 37 dienu ceļojuma, kas izmaksājis gandrīz 40 000 dolāru, no Irākas ASV ieradies ēzelis vārdā Smoukijs, ar kuru savulaik sadraudzējušies Irākā dienējušie amerikāņu jūras kājnieki. «Tagad tas ir amerikāņu ēzelis,» ar gandarījumu sacījis atvaļinātais pulkvedis Džons Folsoms, kurš organizējis dzīvnieka pārvešanu.

Smoukija, kurš tolaik vēl nemaz nebija Smoukijs, iepazīšanās ar amerikāņiem notikusi 2008. gada vasarā, kad ēzelis ieklīdis bijušajā irākiešu gaisa kara spēku bāzē, kuru izmantoja amerikāņu jūras kājnieki. Sākumā attieksme pret dzīvnieku bijusi rezervēta, jo ēzelis bijis diezgan zaglīgs un neesot smādējis pat cigaretes, taču pamazām karavīri pie dzīvnieka klātbūtnes pieraduši un devuši viņam vārdu. Vairāku gadu garumā Smoukijs dzīvojis bāzē, kļūstot par jūras kājnieku apakšvienības talismanu. Kad amerikāņi devušies prom no Irākas, dzīvnieks nodots kāda vietējā šeiha uzraudzībā – tas solījis par viņu pienācīgi parūpēties.

«Pēc atgriešanās mani sāka mākt domas par Smoukiju, nešķita pareizi, ka mēs esam Amerikā, bet viņš, nabadziņš, palicis tur,» stāsta pulkvedis Folsoms, kurš Irākā kopā ar ēzeli nereti devās ilgstošās pastaigās. Viņš sācis interesēties par iespējām Smoukiju nogādāt ASV, taču, pat neraugoties uz veterānu organizāciju un dzīvnieku aizstāvju grupu palīdzību, tas neesot bijis tik vienkārši. Sākumā iespītējies šeihs, pie kura Smoukijs dzīvojis – viņš pieprasījis 30 000 dolāru kompensāciju. Kad šeihs beidzot pārliecināts, ka par ēzeli neko nenopelnīs, noskaidrojies, ka ir pamatīgi sarežģījumi ar dzīvnieka transportēšanu uz ASV. Sākumā ēzelim nācies doties uz Turciju, kur rūpes par viņu uzņēmies ASV sūtnis, vēlāk iziet vairākas karantīnas, un tikai tad caur Frankfurti viņš nogādāts Ņujorkā.

Tiek lēsts, ka visa pārcelšanās izmaksājusi gandrīz 40 000 dolāru (lidojums ar «Lufthansa» kravas lidmašīnu vien izmaksājis gandrīz 19 000 dolāru) – lielākā daļa naudas gan saņemta ziedojumos. «Mums nācās saskarties ar daudzām problēmām, piemēram, to, ka nedz Irākā, nedz Turcijā ēzeļus par mājdzīvniekiem neuzskata, tur viņiem ir darba lopiņu statuss,» sacījis kāds dzīvnieku aizsardzības organizācijas pārstāvis. Tagad Smoukijs dosies uz kādu fermu Omahas štatā, kur ēzelis varēs pienācīgi atpūsties.

Svarīgākais