Beidzot uzrāda apsūdzības Mubārakam

Ēģiptiešu bažām, ka gāztajam prezidentam Hosnī Mubārakam izdosies izvairīties no atbildības par 30 valdīšanas gados pastrādātajiem noziegumiem, nav pamata – valsts ģenerālprokurora Mahmūda Abdelmegida birojs paziņojis, ka eksprezidentam un diviem viņa dēliem tiks izvirzītas apsūdzības mierīgo demonstrantu slepkavību organizēšanā un korupcijā.

Tiesas prāva varētu sākties jau pēc vairākām nedēļām, un 83 gadus vecajam H. Mubārakam notiesāšanas gadījumā draud nāvessods.

Reuters atgādina, ka H. Mubāraks bija spiests atkāpties no amata un nodot varu īpašas armijas izveidotas padomes rokās vēl 11. februārī, taču ziņas par viņa iespējamo saukšanu pie atbildības vairāku mēnešu laikā bijušas samērā skopas. Jā, eksprezidents oficiāli tika aizturēts, lai viņu varētu nopratināt, taču reāli tas nozīmēja tikai to, ka viņš no savas greznās Šarmeššeihas villas pārcēlās uz ne mazāk grezno vietējo slimnīcu, kur kopš aprīļa dzīvo policijas uzraudzībā. Pirmajās dienās pēc H. Mubāraka gāšanas bieži bija dzirdamas baumas par milzīgajām bagātībām, ko viņam izdevies saraust, – ļaudis runāja par simtiem miljonu vai pat desmitiem miljardu dolāru, kas esot viņa banku kontos dažādās pasaules malās. Tomēr Ēģiptes varasiestādes, kas apstiprinājušas banku kontu Šveicē un Ēģiptē arestus, bijušas spiestas atzīt, ka tajos ir nesalīdzināmi mazāk naudas.

Laikam ritot, bijušajiem Ēģiptes demonstrāciju rīkotājiem sācis šķist, ka armijas vadība dara visu, lai klusītēm izvairītos no H. Mubāraka saukšanas tiesas priekšā. Pagājušonedēļ no apcietinājuma tika atbrīvota viņa sieva Sjūzena, kura uzdāvināja Ēģiptes valstij savu divus miljonus dolāru vērto villu un aptuveni trīs miljonus dolāru, kas atradās viņas izveidotā labdarības fonda kontā vienā no Kairas bankām. Protams, ka nekavējoties paklīda baumas, ka arī H. Mubāraks risinot sarunas par labprātīgu savu īpašumu atdošanu apmaiņā pret amnestiju, un Tahrira laukumā Kairā atkal sāka pulcēties demonstranti, kuri šoreiz pieprasīja nekavējošu bijušā prezidenta saukšanu pie atbildības.

Piektdien Tahrira laukumā atkal ir iecerēta plaša demonstrācija, taču šoreiz ģenerālprokuratūra pasteigusies nākt klajā ar paziņojumu par H. Mubārakam izvirzītajām apsūdzībām. Pati nopietnākā ir apsūdzība iepriekš plānotā slepkavībā – tā traktēts prezidenta rīkojums drošības struktūrām atklāt uguni uz demonstrantiem, kuri 25. janvārī sāka pulcēties Kairas ielās un pieprasīt H. Mubāraka demisiju. Saskaņā ar oficiālajām ziņām protestu laikā bojā gājuši 846 cilvēki, daudzu nāves cēlonis bijis tieši šaujamieroču radīti ievainojumi.

Līdzīgas apsūdzības izvirzītas bijušajam iekšlietu ministram Habibam al Adlī (viņš jau iepriekš notiesāts uz 12 gadiem cietumā par naudas atmazgāšanu un spekulāciju), kā arī H. Mubāraka dēliem – Alā un Gamalam, kuri tika aizturēti aprīlī un pašlaik tiek turēti vienā no Kairas cietumiem. Tāpat H. Mubārakam inkriminēta līdzdalība korupcijā un valsts īpašumu izlaupīšanā – kā viens no apsūdzības punktiem minēts tas, ka tieši prezidents pieņēmis lēmumu par dabasgāzes pārdošanu Izraēlai par cenu, kas mazāka par tirgus cenu. Šā lēmuma dēļ Ēģiptes budžets zaudējis desmitiem miljonu dolāru, uzskata apsūdzība.

AP uzsver, ka šī būs pirmā reize mūsdienu vēsturē, kad kādu bijušo arābu valsts līderi tiesas priekšā sauks paša tauta – Sadāmu Huseinu 2003. gadā faktiski tiesāja amerikāņu okupācijas spēki. «Tā būs pirmā reize, kad prezidentam aci pret aci nāksies tikties ar saviem upuriem vienkāršā tiesas zālē. Tieši tādēļ mums jāpanāk, lai tiesa būtu iespējami objektīva,» sarunā ar AP uzsvēris ēģiptiešu cilvēktiesību aktīvists Hosams Bahgats.

Lielākā daļa ēģiptiešu, kuri piedalījušies tā dēvētajā 25. janvāra revolūcijā, ir gandarīti par ģenerālprokuratūras lēmumu, kas liecinot, ka viņu cīņa neesot bijusi veltīga. «Mēs nevēlamies atriebību, tikai gribam, lai tiktu ievērots likums. Viņš likumu neievēroja, bet mēs to darīsim,» sarunā ar Reuters sacījis jaundibinātās Ēģiptes atbrīvošanas partijas līderis Ibrahims Zahrans. Savukārt jauniešu kustības aktīvists Mohammeds Adels uzsvēris, ka slikti ir tas, ka jaunās varasiestādes tik ilgi vilcinājušās ar H. Mubāraka tiesāšanu un tautai atkal nācies iziet ielās. Viņam piekritis politologs un ilggadējais H. Mubāraka oponents Hasans Nafaa: «Tikai tad, kad jaunatne piedraud Tahrira laukumā izvest lielu skaitu protestētāju, izdodas panākt kādu virzību uz priekšu.» Savukārt politoloģe Sāra Hasana uzskata, ka H. Mubārakam izvirzītās apsūdzības ir pārāk bargas, un prognozē, ka tās var atstāt iespaidu uz notikumiem citās arābu valstīs. «Virkne režīmu – Sīrijā, Lībijā, Jemenā – uzmanīgi vēro Tūnisijas un Ēģiptes notikumus. To līderi noteikti negribēs piedzīvot Mubāraka likteni, tādēļ varētu turēties pie varas līdz pēdējam,» viņa uzsvērusi.

Svarīgākais