Šerpa 21. reizi uzkāpj Everestā

© Reuters

51 gadu vecais nepālietis Apa Šerpa, kuru mēdz dēvēt arī par Superšerpu, sasniedzis jaunu rekordu, jau 21. reizi uzkāpjot pasaules augstākajā virsotnē Everestā (8850 metru virs jūras līmeņa).

Šāgada ekspedīciju viņš veltījis tam, lai pievērstu ļaužu uzmanību globālajām klimata izmaiņām un kaut nedaudz satīrītu pasaules augstākās virsotnes apkaimi.

Laiks no marta līdz maijam tradicionāli ir pats «karstākais» Everesta iekarotājiem, jo tieši šajā sezonā ir kalnā kāpšanai piemērotākie laika apstākļi. Arī šogad pie pasaules augstākās virsotnes ieradušies simtiem alpīnistu, bet ne visiem no viņiem būs lemts sasniegt mērķi. Apa Šerpas kāpiens pa maršrutu, kuru 1953. gadā izmantoja pirmie Everesta iekarotāji Edmunds Hilarijs un Tenzings Norgajs, noritējis bez incidentiem, un virsotni viņš sasniedzis samērā viegli.

«Kad es 1989. gadā pirmo reizi kāpu Everestā, mēs gājām pa tīru, baltu sniegu un ledu, bet tagad lielu daļu ceļa jāiet pa kailām klintīm. Vai gan tas pietiekami skaidri neliecina par globālo sasilšanu?» retoriski jautājis jaunais rekordists, kurš ar kalnos kāpšanu nodarbojas jau kopš 12 gadu vecuma. Jau vairāk nekā 10 gadus viņš dzīvo ASV, Jūtas štatā, taču ik pavasari atgriežas Everestā – šoreiz kopā ar starptautisku alpīnistu komandu, kas nolēmusi sarīkot kaut ko līdzīgu talkai. Apa Šerpas komanda apņēmusies no virsotnes apkaimes aizvākt aptuveni tonnu atkritumu – vecus skābekļa balonus, saplēstas teltis, guļammaisus, virves un citu ekipējumu, ko tur izmētājuši nevīžīgi vai pārlieku noguruši kalnā kāpēji. Vēl 4000 kilogramu atkritumu izmētāts ceļā starp bāzes nometni un virsotni, un alpīnisti plāno vismaz daļu no tiem nogādāt līdz bāzes nometnei.

Svarīgākais