ES apstiprina miltu tārpu kāpuru izmantošanu pārtikā

© Pexels.com

Eiropas Komisija pieņēmusi vēsturisku lēmumu, kas paver jaunus apvāršņus pārtikas rūpniecībai - tagad tā atļauj dažādos produktos izmantot pulveri, kas iegūts no miltu tārpu vaboles (latīniskais nosaukums Tenebrio molitor) kāpuriem, raksta “Eunews”.

Jau 2023. gada vasarā Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) nāca klajā ar zinātnisku atzinumu, kurā teikts, ka ar UV apstrādāts veselu miltu tārpu pulveris ir "drošs ierosinātajos lietošanas apstākļos un līmeņos".

Tas nozīmē, ka produktu var izmantot "maizes izstrādājumos, kūkās, makaronos, apstrādātos kartupeļu produktos, sierā un piena produktos, kā arī augļu un dārzeņu biezeņos plašam patērētāju lokam".

Neraugoties uz dažu deputātu protestiem, kuri bija nobažījušies par iespējamiem alergēniem, galīgais lēmums tika pieņemts ceturtajā mēģinājumā pēc rūpīgām pārbaudēm un balsojuma Eiropas Vides un pārtikas nekaitīguma komitejā.

Viens no pirmajiem uzņēmumiem, kas saņēma atļauju izmantot ar UV apstrādātus kāpurus maizes izstrādājumu, makaronu, kā arī piena un augļu un dārzeņu produktu ražošanā, ir “Nutri'Earth”.

Eksperti saka, ka miltu tārpu kāpuri ir lielisks olbaltumvielu, tauku un šķiedrvielu avots un garšo "līdzīgi kā zemesrieksti".

“Kukaiņu kā alternatīva olbaltumvielu avota izmantošana nav nekas jauns, un daudzviet pasaulē kukaiņi tiek lietoti uzturā regulāri," teikts Eiropas Parlamenta oficiālajā paziņojumā.

Pasaulē

Autoražotāja “Tesla” pārdošanas apjomi Eiropā ir piedzīvojuši dramatisku kritumu, jo uzņēmuma īpašnieks turpina paust publisku atbalstu galēji labējām partijām un politiskajām figūrām, vēsta "thelondoneconomic.com".