Pakistāna sāk uzbrukumu tālibiem

Pakistānas armijas aviācija vakar sākusi uzlidojumus islāmistu radikālā grupējuma Tāleban pozīcijām Dienvidvaziristānas provincē, un amatpersonas atzinušas, ka šai bombardēšanai sekos plašs sauszemes spēku iebrukums.

Tālibi tikmēr atbildējuši ar kārtējo terora aktu – netālu no Svātas ielejas terorista pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā nogalināts vairāk nekā 30 cilvēku.

"Viņiem netiks izrādīta nekāda žēlastība, jo mēs esam nolēmuši viņus izspiest [no Pakistānas] un šo nodomu pildīsim. Es apsolu, ka viņiem nav vietas Pakistānā," sarunā ar Reuters pavēstījis Pakistānas iekšlietu ministrs Rahmāns Malikī. Viņš piebildis, ka valsts bruņotajiem spēkiem nav atstāta cita iespēja kā tikai uzsākt plašu sauszemes operāciju pret tālibiem. Iepriekš Pakistānas armijas pārstāvji vēstījuši, ka šādā operācijā varētu piedalīties ap 28 000 karavīru, kuru uzdevums būtu iznīcināt aptuveni 10 000 tālibu un viņu sabiedroto – starptautiskā teroristu grupējuma Al Qaeda kaujinieku. Militārie eksperti gan norāda, ka plaša mēroga uzbrukumam nav izvēlēts piemērotākais laiks, jo jau tuvojas ziema un pārvietošanās kalnainajā reģionā kļūst apgrūtinoša.

Par to, ka tālibi pat negrasās pārtraukt savus uzbrukumus, liecina vakar notikusī militārā konvoja spridzināšana Šanglas rajonā netālu no Svātas ielejas. Saskaņā ar oficiālajām ziņām, eksplodējot kāda terorista pašnāvnieka detonētai bumbai, dzīvību zaudējuši četri karavīri, 28 civiliedzīvotāji un pats spridzinātājs. Jāatgādina, ka sestdien kaujinieki iebruka armijas kazarmās Ravalpildi pilsētā un viņu sagrābtos ķīlniekus izdevās atbrīvot tikai īpašo uzdevumu vienības karavīriem.