Latvijas robežsargu aizturētajam nelegālo imigrantu transportētājam piespriesti 32 gadi cietumsoda

Latvijas robežsargu aizturētajam Grieķijas likumpārkāpējam, par nelegālo imigrantu transportēšanu pāri jūras robežai no Turcijas uz Grieķiju, tiesībsargi piespriež 32 gadus cietumsoda.

No 2010. gada 1. jūnija līdz 15. decembrim Latvijas Valsts robežsardze (VRS) piedalījās Eiropas Aģentūras operatīvās sadarbības vadībai pie Eiropas Savienības dalībvalstu ārējām robežām (FRONTEX aģentūra - angļu val.) kopējā operācijā "POSEIDON 2010 Sea". Operācijā tika iesaistīti Latvijas robežsardzes 2 ātrgaitas kuteri ar apkalpi.

Operācijas uzdevums bija nodrošināt jūras robežu uzraudzību, izmantojot dalībvalstu tehnisko aprīkojumu un ekspertus, ar mērķi samazināt nelegālās imigrācijas draudus uz Grieķijas - Turcijas ārējām jūras robežām.

2010.gada jūnijā, patrulējot ar kuteri RK-19 pie Agathonisi salas (Grieķija, Egejas jūra), Latvijas robežsargi, sadarbībā ar Mobilās novērošanas kompleksu, identificēja jūrā ūdens motociklu. Ūdens motocikla vadītājs nepakļāvās robežsargu prasībām apstāties un mēģināja izvairīties no vajāšanas, ar lielu ātrumu braucot uz Turcijas teritoriālajiem ūdeņiem, kā arī, bīstami manevrējot, apzinīgi veidoja sadursmes situācijas. Veicot speciālos manevrus ar kuteri, Latvijas robežsargi pārkāpēju aizturēja un nogādāja uz Agatonisi salu, kur nodeva Grieķijas varas iestāžu pārstāvjiem.

Noskaidrojot personas identitāti, ūdens motocikla vadītājs izrādījās - starptautiskajā meklēšanā esoša persona par nelegālo imigrantu transportēšanu pāri jūras robežai no Turcijas uz Grieķiju, kuru ilgstoši (3 gadus) nesekmīgi centās aizturēt Grieķijas un citu FRONTEX Aģentūras dalībvalstu amatpersonas.

Aizturētai personai par nelegālo imigrantu transportēšanu pāri jūras robežai no Turcijas uz Grieķiju tiesa piesprieda 32 gadus cietumsoda un 80 000 EUR lielu naudassodu.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais