SVF šefu Strosu-Kānu aicina atkāpties

Pēc tam, kad Ņujorkas tiesa atteikusies pret drošības naudu atbrīvot aizdomās par izvarošanu apcietināto SVF vadītāju Dominiku Strosu-Kānu, vairākas Eiropas amatpersonas izteikušas viedokli, ka viņam pašam būtu jāatkāpjas no amata. D. Strosa-Kāna lieta tiesā tiks skatīta 20. maijā.

Pirmdienas vakarā aizturētā advokāti piedāvājuši iemaksāt pat miljonu dolāru lielu drošības naudu, paziņojot, ka līdz piektdienai viņu klients varētu uzturēties savas meitas dzīvoklī Ņujorkā. AP norāda, ka šādu apsūdzību gadījumos ASV tiesas parasti ir pretimnākošas, taču tiesnese Melisa Džeksone aizstāvības lūgumu noraidījusi. Viņa uzsvērusi, ka policistiem tikai pēdējā brīdī izdevās izsēdināt D. Strosu-Kānu no lidmašīnas, kas jau bija gatava izlidot uz Parīzi, tāpēc pastāv bažas, ka aizdomās turamais varētu mēģināt aizbēgt. Līdz brīdim kamēr sāksies tiesa,

62 gadus vecais D. Stross-Kāns, kuram izvirzītas apsūdzības sešos punktos (maksimālais cietumsods pārsniedz 74 gadus), uzturēsies bēdīgi slavenajā Raikersailendas cietumā, kur atrodas ap 14 000 likumpārkāpēju. AP gan uzsver, ka slavenajam ieslodzītajam piešķirta atsevišķa kamera.

Tā kā tagad kļuvis skaidrs, ka lietas izskatīšana var ievilkties, un, spriežot pēc visa, nav apstiprinājies D. Strosa-Kāna alibi, par kuru pirmdienas pēcpusdienā runāja viņa advokāti, aizvien biežāk dzirdams viedoklis, ka viņam vajadzētu atkāpties no SVF izpilddirektora amata.

Austrijas finanšu ministre Marija Fektere uzsvērusi, ka tā būtu jārīkojas ne tikai rūpējoties par SVF reputāciju, bet arī tāpēc, ka SVF vadītāja klātbūtne ir ļoti svarīga sarunās par papildu finansiālās palīdzības sniegšanu Grieķijai un Portugālei. Spānijas finanšu ministre Elana Salgado, norādot, ka «lēmums par demisiju jāpieņem pašam Strosam-Kānam», vienlaikus paudusi savu atbalstu izvarošanas upurim – viesnīcas istabenei.

Liela daļa Eiropas politiķu ar Luksemburgas premjeru Žanu Klodu Junkeru priekšgalā gan atgādina par nevainīguma prezumpciju un nezaudē cerības, ka D. Strosa-Kāna arests ir tikai pārpratums.

Svarīgākais