Vācijas IKP pieaugums pārsniedz pirmskrīzes rādītājus

Vācu ekonomika aug daudz straujāk, nekā gaidīts – šī gada pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukts, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, pieauga par 1,5%. Vācijas valdība prognozēja, ka pieaugums nebūs lielāks par 0,8%, bet ekonomisti – ka par 1%.

Salīdzinot ar pērnā gada pirmo ceturksni, IKP pieaugums sasniedza 5,2%. Tas ir labākais rādītājs kopš Vācijas apvienošanās, kas nozīmē, ka vācu ekonomikas pieaugums jau ir pārsniedzis pirmskrīzes rādītājus 2008. gada sākumā, vēsta DW World.

Pēc statistiķu domām, tik strauju ekonomikas izaugsmi galvenokārt veicināja investīciju ieguldīšana ražošanā un būvniecībā, eksporta apjoma pieaugums, kā arī patēriņa palielināšanās.

Ekonomisti norāda, ka Vācija ir iznākusi no krīzes un atveseļojusies negaidīti ātri, neizslēdzot, ka kopējais ekonomikas pieaugums šogad varētu sasniegt 3%.

Līdzās Vācijai ekonomikas pieaugumu nodemonstrējusi arī Francija, šajā laika periodā pieaugot par 1%. Tādu pašu rādītāju sasniedza arī Austrija un Slovākija. Pieaugumu uzrādīja arī Nīderlandes ekonomika – 0,9%.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais