Notiesā nacistu nāves nometnes sargu Demjaņuku

© Scanpix

Minhenes tiesa piecus gadus cietumā piespriedusi Džonam Demjaņukam, kurš atzīts par līdzvainīgu ebreju nogalināšanā nacistu nāves nometnē 2. pasaules kara laikā.

Piespriestais cietumsods ir par vienu gadu mazāks, nekā bija pieprasījis prokurors.

Ukrainā dzimušais Dž. Demjaņuks, kuram pašlaik ir 91 gads, 2. pasaules karā cīnījās padomju armijas pusē, taču 1942. gadā krita vācu gūstā. Prokurori uzskatīja, ka viņš vēlāk kļuvis par Sobiboras nacistu nāves nometnes sargu un šos pienākumus pildījis no 1943. gada marta līdz septembrim. Atrodoties šajā amatā, viņš bijis saistīts ar vismaz 28 060 cilvēku nogalināšanu — pēc prokuratūras uzskata, strādāšana par nometnes sargu automātiski ir saistīta ar palīdzēšanu ebreju nogalināšanā. Kopumā Sobiboras nometnes pastāvēšanas laikā tās gāzes kamerās nonāvēti tika aptuveni 250 tūkstoši cilvēku, vēsta BBC. Dž. Demjaņuks pats noliedza, ka būtu bijis nometnes sargs. Notiesātā advokāti ir solījuši, ka lietu pārsūdzēs.

1952. gadā Dž. Demjaņuks pārcēlās uz ASV, un imigrācijas dokumentos norādīja, ka lielāko daļu kara laika ir pavadījis nacistu karagūstekņu nometnē. 1977. gadā ASV Tieslietu departaments uz aizdomu pamata, ka viņš slēpis savu sadarbību ar nacistu režīmu, sāka procedūru, lai atņemtu Dž. Demjaņukam ASV pilsonību. Pilsonība viņam tika atņemta 1981. gadā un 1986. gadā viņš tika izdots Izraēlai, kur tika tiesāts par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Sākotnēji viņš tika atzīts par vainīgu, un viņam tika piespriests nāvessods. 1993. gadā Izraēlas Augstākā tiesa Dž. Demjaņuku attaisnoja, paziņojot, ka viņš nav bijis Treblinkas sadistiskais nāves nometnes sargs, kas pazīstams ar palamu Ivans Briesmīgais. Pēc tam viņš atkal atguva ASV pilsonību, līdz 2002. gadā tā atkal tika atņemta. 2005. gadā ASV prokuratūra Dž. Demjaņuku atļāva izdot Polijai, Vācijai vai Ukrainai. 2009. gadā Vācija izdeva viņa aresta orderi, un Dž. Demjaņuks tika izraidīts uz Vāciju. Kopš tā laika viņš ir atradies apcietinājumā.

18 mēnešus ilgušajā tiesas procesā Dž. Demjaņuks piedalījās vai nu sēžot ratiņkrēslā, vai arī guļot uz nestuvēm. Viņa veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ lietas izskatīšana vairākkārt tika pārtraukta.

Lietas centrālais elements ir SS identifikācijas karte, kas izdota kādam Ivanam Demjaņukam, kurš nosūtīts par sargu Sobiboras nometnē. Prokuratūra uzskata, ka šī karte ir piederējusi apsūdzētajam, bet aizstāvība ir centusies pierādīt, ka šis dokuments ir viltots, turklāt nav liecinieku, kuri varētu apstiprināt, ka notiesātais tiešām ir strādājis nometnē. Franču jurists un nacistu mednieks Seržs Klarsfīlds intervijā aģentūrai AFP izteicis sarūgtinājumu ar tiesas iznākumu, jo tiesai nebija izdevies pierādīt Dž. Demjaņuka tiešu līdzdalību noziegumos. „Liecinieki ir miruši, bet dokumentu nav, jo viņš bija pārāk nenozīmīgs darbinieks,” sacīja S. Klarsfīlds.

Dž. Demjaņuks ir pirmais ārzemnieks, kurš Vācijā notiesāts par nacistu režīma noziegumiem.

Svarīgākais