Grieķi starptautiskos aizdevējus sagaida ar streiku

Uz šogad otro ģenerālstreiku, kura mērķis ir protestēt pret valdības noteiktajiem taupības pasākumiem, vakar iedzīvotājus aicinājušas Grieķijas lielākās arodbiedrības. Laika ziņā streiks sakrita ar starptautisko aizdevēju misijas vizīti – viņi vēlas noskaidrot, vai Grieķija izpildījusi nepieciešamos nosacījumus budžeta konsolidācijas jomā, lai varētu pretendēt uz kārtējo daļu no 110 miljardus eiro lielā aizdevuma.

Vakar dzīve Grieķijas lielākajās pilsētās atkal bija paralizēta – nestrādāja valsts iestādes un lielākā daļa veikalu, slēgtas bija bankas un mācību iestādes, vēsta AFP. Visas dienas garumā nekursēja starppilsētu vilcieni un autobusi, nedarbojās prāmju līnijas, kas savieno Grieķijas salas. Priekšpusdienā gaisa satiksmes dispečeru streika dēļ bija traucēta arī aviosatiksme – kompānijas Olympic un Aegean vēsta par vairāk nekā 40 atliktiem reisiem.

Tieši vakar Atēnās ieradās ES, Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā Valūtas fonda misija, kuras uzdevums ir veikt auditu – noskaidrot, vai Grieķijas valdība izdarījusi visu iespējamo, lai samazinātu izdevumus. Aizvien biežāk dzirdamas runas, ka Grieķijai būs nepieciešama papildu palīdzība vismaz

50 līdz 60 miljardu eiro apmērā. Grieķijas valdība jau paziņojusi, ka līdz 2015.gadam plāno veikt plašu privatizāciju. Taču papildus finanses nepieciešamas jau tagad. Runājot par iespējamu papildu palīdzību, ES ekonomikas komisārs Olli Rēns paziņojis, ka lēmums tiks pieņemts pēc tam, kad būs zināmi audita rezultāti.

Svarīgākais