Ēģipte aicina uz pamieru Gazas joslā

© depositphotos.com

Ēģiptes prezidents Abdelfatahs as Sisi svētdien nāca klajā ar ierosinājumu par divu dienu pamieru Gazas joslā un ierobežotu ķīlnieku apmaiņu, ar mērķi vēlāk panākt "pilnīgu pamieru".

Priekšlikums ietver četru Gazā turēto Izraēlas ķīlnieku apmaiņu pret Izraēlas cietumos ieslodzītajiem palestīniešiem, kam sekotu sarunas nākamo desmit dienu laikā, preses konferencē Kairā sacīja Sisi.

Viņš neminēja, vai plāns ir oficiāli iesniegts Izraēlai un palestīniešu kustībai "Hamās".

Ēģipte kopā ar Kataru un ASV mēnešiem ilgi darbojušās kā starpnieki Izraēlas un "Hamās" sarunās, taču nekādu panākumu šiem centieniem nav.

Pēc "Hamās" līdera Jahjas Sinvara nogalināšanas 16.oktobrī ķīlnieku ģimenes aicinājušas Izraēlas valdību panākt vienošanos.

Viens no galvenajiem jautājumiem, kas kavē sarunu progresu, ir "Hamās" uzstājīgā prasība, lai Izraēla pilnībā atkāpjas no Gazas joslas. Izraēlas amatpersonas šo prasību noraida.

Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants svētdien sacīja, ka sarunās būs vajadzīga "sāpīga piekāpšanās" un ka ar militārām darbībām vien valsts kara mērķi sasniegti netiks.

Pasaulē

Satiksmes ministrija (SM), Igaunijas Klimata ministrija un Lietuvas Transporta un sakaru ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta ģenerāldirektorātu ("DG Reform") un ar Tehniskā atbalsta instrumenta (TSI) atbalstu veidos vienotu pieeju efektīvākai "Rail Baltica" projekta īstenošanai un dzelzceļa infrastruktūras pārvaldībai, aģentūru LETA informēja SM pārstāvji.

Svarīgākais