Obama aicina veikt imigrācijas reformu

Uzstāšanās, kas atgādināja priekšvēlēšanu kampaņas mītiņu – tā novērotāji vērtē ASV prezidenta Baraka Obamas runu Elpaso pilsētā pie pašas ASV un Meksikas robežas. B. Obama izmantoja iespēju, lai piesaistītu spāņu valodā runājošo ASV iedzīvotāju atbalstu, uzsverot, ka labprāt veiktu imigrācijas reformu, kas dotu iespēju uz ASV pilsonību pretendēt lielai daļai no aptuveni 11 miljoniem nelegālo ieceļotāju (ļoti daudzi no viņiem ieceļojuši no Meksikas) – taču to neļaujot republikāņi.

Reuters norāda, ka ASV prezidents akcentu licis uz to, ka imigrācijas reforma būtu ne tikai ieceļotāju, bet arī pārējo amerikāņu interesēs. "Tas ir viens no veidiem, kā stiprināt amerikāņu vidusšķiru, jo reformas rezultātā varētu izzust milzīgā pagrīdes ekonomika ar tās lēto darbaspēku – šīs ekonomikas dēļ samazinās arī pārējo iedzīvotāju algas," uzsvēris B. Obama, piebilstot, ka reformas plānu atbalsta arī ASV biznesa aprindas.

B. Obamas administrācijas pārstāvji izklāstījuši programmas galvenos punktus. Tā paredz nopietni nostiprināt ASV robežas, varas iestādes plāno asāk vērsties pret tiem darba devējiem, kuri izmanto lēto, nelegālo darbaspēku. Pretimnākšana ieceļotājiem izpaužas tā, ka B. Obamas administrācija jau sagatavojusi likumprojektu (tā dēvēto Dream Act), kas paredz piešķirt ASV pilsonību tiem cilvēkiem, kuri valstī nelegāli ieceļojuši vēl kā bērni. Iespēja legalizēties varētu tikt dota arī pārējiem nelegāļiem, bet kā priekšnosacījums tiek izvirzīta angļu valodas prasme un nodokļu maksāšana, vēsta AFP. Administrācija aplēsusi, ka reformas ieviešana izmaksās 54 miljardus dolāru, bet ekonomiskais ieguvums no tās (galvenokārt – jaunu nodokļu maksātāju veidā) varētu būt 66 miljardi dolāru.

B. Obama emocionāli runājis par ASV vēsturi, atgādinot, ka valsti savulaik izveidoja imigranti un arī tagad ieceļotāji ir nozīmīgs ASV ekonomiskā uzplaukuma avots. "Paraugieties uz Intel, Google, Yahoo vai eBay – tās ir lielas amerikāņu kompānijas, kas radījušas neskaitāmas darba vietas un palīdzējušas mums izvirzīties vadošajās pozīcijās pasaulē augsto tehnoloģiju nozarē. Visas šīs kompānijas ir nodibinājuši imigranti. Mēs nevēlamies, lai nākamais Intel vai Google tiktu izveidots Ķīnā vai Indijā. Mēs gribam, lai šīs kompānijas un to radītās darba vietas laiž saknes Amerikā," sacījis ASV prezidents.

Republikāņi uzsver, ka pirms ieceļotāju legalizēšanas, nepieciešams garantēt ASV robežu drošību.

B. Obama norādījis, ka šajā jomā paveikts ļoti daudz – pērn piešķirti 600 miljoni dolāru, lai pieņemtu darbā 1500 jaunu robežsargu un muitas inspektorus. "Un ir arī rezultāti. Pēdējo divarpus gadu laikā mēs uz robežas esam aizturējuši par 31% vairāk narkotiku, par 75% vairāk skaidras naudas un par 64% vairāk ieroču nekā iepriekš šādā laika periodā," uzsvēris prezidents. Ironiski komentējot republikāņu nostāju, viņš sacījis – sākumā viņi pieprasījuši žogu uz robežas ar Meksiku, tagad, kad tas uzbūvēts, droši vien pieprasīs grāvi, bet pēc tam – vēl ielaist grāvī aligatorus.

Svarīgākais