Vācijas valdība ievērojami palielinājusi ieroču eksportu uz Izraēlu

© unsplash.com

Vācijas valdība ievērojami palielinājusi ieroču eksportu uz Izraēlu, pārsniedzot iepriekšējās aplēses, liecina Ārlietu ministrijas ceturtdien publiskotie dati.

Kopš augusta Vācijas apstiprinātais militāro preču eksports uz Izraēlu sasniedzis 94,05 miljonus eiro. Tas vairāk nekā divreiz pārsniedz summu, kas tika apstiprināta šogad līdz 13. oktobrim.

Ārlietu ministrija jaunos datus atklāja, atbildot uz Vācijas kreiso ekstrēmistu partijas Zāras Vāgenknehtas savienības (BSW) pieprasījumu.

Pagājušajā gadā Vācijas koalīcijas valdība apstiprināja ieroču sūtījumus uz Izraēlu 326,5 miljonu eiro vērtībā. Lielākā daļa atļauju militāro preču eksportam tika izsniegtas pēc palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" uzbrukuma Izraēlai, kas aizsāka Izraēlas un "Hamās" karu Gazas joslā.

Taču šī gada pirmajos mēnešos eksporta licenču skaits tika ievērojami samazināts. Opozīcijā esošo Vācijas kristīgo demokrātu (CDU) līderis Frīdrihs Mercs pārmeta valdībai, ka tā kavējas apstiprināt ieroču, tostarp munīcijas un tanku rezerves daļu, eksportu.

Taču valdība turpina apgalvot, ka ieroču eksports nav aizliegts. "Mēs esam piegādājuši ieročus un piegādāsim ieročus," paziņoja Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

Svarīgākais