"Tas bija kā šausmu filmā,” vīrietis pamostas uz operāciju galda, kad viņam tiek izņemti orgāni transplantācijai

© Pixabay.com

Šajā neticamajā stāstā, kas norisinājās Kentuki štatā, ASV, vīrietis, kurš atradās slimnīcā un tika atzīts par mirušu, pamodās brīdī, kad ķirurgi sāka izņemt viņa iekšējos orgānus, lai tos nodotu ziedošanai. Šobrīd lietu izmeklē ASV valsts prokuratūra, raksta “People”.

Entonija Tomasa jeb "TJ" 36 gadus vecā māsa Donna atceras, ka viņas brālis 2021. gada oktobrī tika nogādāts Ričmondas slimnīcā pēc narkotiku pārdozēšanas.

Drīz vien ārsti ģimenei pavēstīja skumjo ziņu - vīrietim bija apstājusies smadzeņu darbība.

TJ iepriekš parakstīja pieteikumu par orgānu ziedošanu viņa nāves gadījumā. Lai ievērotu viņa vēlmes, slimnīcas darbinieki sāka pētīt, kuri viņa orgāni varētu būt piemēroti ziedošanai.

TJ māsa Donna atceras, ka, kad viņas brālis tika ievests operāciju zālē, lai izņemtu orgānus ziedošanai, mīļoto cilvēku un slimnīcas darbinieku ielenkumā, viņa acis it kā atvērās, tomēr slimnīcas darbinieki sacīja, ka tie ir tikai refleksi.

Sieviete, kura strādā uzņēmumā, kas pārvalda orgānu ziedošanu Kentuki štatā, vēlāk atcerējās, ka, ieraugot pacientu, viņa uzreiz saprata, ka kaut kas nav kārtībā, un viņš neizskatījās miris. "Viņš kustējās. Varēja redzēt, kā viņa asaras plūst. Viņš skaidri raudāja."

TJ stāvoklis satrauca visus operāciju zālē, tostarp divus ārstus, kuri sacīja, ka vairs nejūtas ērti un atteicās turpināt operāciju. "Ķirurgi teica, ka nevēlas tajā iesaistīties. Tā bija ļoti satraucoša situācija,” atceras orgānu ziedošanas speciāliste.

Viņa arī atceras, ka zvanījusi uzraugiem pēc palīdzības un padoma, kad visi operāciju zālē pamanījuši dzīvības pazīmes. Tomēr no organizācijas, kas Kentuki štatā pārvalda orgānu ziedošanu, tika sniegti norādījumi “atrast jaunu ārstu”, lai turpinātu operāciju.

Apmēram stundu pēc tam, kad TJ tika ievests operāciju zālē, lai izņemtu viņa orgānus, viens no ārstiem iznāca un teica ģimenei, ka vīrietis ir pamodies.

Ģimenei tika dots norādījums aizvest vīrieti mājās un padarīt viņa dzīvi pēc iespējas ērtāku, lai gan ārsti teica, ka viņš, visticamāk, nedzīvos ilgi. Tomēr tas izrādījās kļūdaini, un Donna pēdējos trīs gadus rūpējas par savu brāli. Tomēr viņa saka, ka viņam ir problēmas ar staigāšanu, atmiņu un runu.

Pēc šī incidenta vairāki cilvēki pameta uzņēmumu, kas pārvalda orgānu ziedošanu Kentuki štatā.

Visas detaļas par brāļa orgānu ziedošanas operāciju Donna uzzināja tikai šī gada janvārī.

Slimnīcas pārstāvis paziņoja, ka pacientu drošība ir viņu "galvenā prioritāte" un viņi "cieši sadarbojas ar saviem pacientiem un viņu ģimenēm, lai nodrošinātu, ka tiek ievērotas viņu vēlmes attiecībā uz orgānu ziedošanu".

Septembrī “Wall Street Journal” ziņoja, ka Kentuki štata prokurori izmeklē apsūdzības par orgānu izņemšanu pacientam, kurš vēl bija dzīvs, - 2021. gada incidentu izmeklē gan štata ģenerālprokurors, gan federālā aģentūra, kas ir atbildīga par orgānu ziedošanas pārraudzību.

Organizācija, kas pārvalda orgānu ziedošanu Kentuki štatā, ir noliegusi visas apsūdzības. "Neviens nekad nav bijis spiests izņemt orgānus dzīvam pacientam," sacīja organizācijas pārstāvis.

Daži medicīnas eksperti uztraucas, ka šī lieta un no tā izrietošā plašsaziņas līdzekļu uzmanība varētu iedragāt uzticību orgānu transplantācijas sistēmai.

Taču TJ māsa Donna nenožēlo savu lēmumu publiskot šo stāstu, ja tas vismaz vienai ģimenei palīdzēs rast drosmi izteikties vai glābt kāda dzīvību.

Svarīgākais