ES nosaka sankcijas pret Sīriju

Eiropas Savienība noteikusi ieroču piegādes embargo Sīrijai un sankcijas pret 13 augsta ranga amatpersonām, kas esot atbildīgas par vardarbību pret civiliedzīvotājiem. Šo personu sarakstā, kas publicēts vakar, nav Sīrijas prezidenta Bašara al Asada vārda, taču minēts viņa jaunākais brālis Mahers, kurš kā Republikas gvardes komandieris esot tieši atbildīgs par vardarbību pret demonstrantiem.

Reuters ziņo, ka sankcijas – aizliegums iebraukt ES valstīs un rēķinu iesaldēšana ES teritorijā esošajās bankās – citu starpā attiecas arī uz Sīrijas izlūkdienesta vadītāju Alī Mamluku un iekšlietu ministru Mohammedu Ibrahimu al Šāru. Kāds diplomāts, kurš vēlējies palikt anonīms, sacījis, ka vairāku ES valstu pārstāvji iebilduši pret prezidenta B. al Asada iekļaušanu sarakstā. ES ārpolitikas koordinatore Ketrīna Eštone gan likusi saprast, ka B. al Asada un vēl vairāku Sīrijas elites pārstāvju neiekļaušana sarakstā ir taktisks solis, kas šīm amatpersonām atstāj iespēju mainīt politiku un atteikties no vardarbības. Sarunā ar Reuters K. Eštone piebildusi, ka gadījumā, ja vardarbība turpināsies, ES atstāj sev tiesības pastiprināt jau noteiktās sankcijas un ieviest jaunas pret visaugstākā līmeņa Sīrijas līderiem.

Deutsche Welle vēsta, ka visasāk par sankciju nepieciešamību iestājušās lielās Eiropas valstis – Lielbritānija, Francija un Vācija, bet samērā atturīgas bijušas Kipra, Portugāle un Grieķija. Igaunijas nostāju sarežģī fakts, ka septiņi šīs valsts pilsoņi atrodas, visticamāk, ar Sīriju saistītu kaujinieku gūstā Libānā.

Euronews rīcībā esošā informācija liecina, ka arī vakar Sīrijas armija un drošības spēki asi vērsušies pret protestētājiem vismaz 10 valsts apdzīvotajās vietās. Saskaņā ar cilvēktiesību aizsardzības grupu aplēsēm nepilnu divu mēnešu laikā Sīrijā nogalināti vairāk nekā 600 cilvēku, bet aptuveni 8000 ir apcietināti. Sīrijas varas iestādes turpina apgalvot, ka armijas smagā tehnika tiekot izmantota tikai tādēļ, lai pasargātu civiliedzīvotājus no «bruņotiem teroristiem» – ar šo terminu tiek apzīmēti prezidenta B. al Asada režīma pretinieki, norāda BBC.

Svarīgākais