Makrons saņēmis pārmetumus par Izraēlas vēstures nezināšanu

© Unsplash

Francijas Senāta spīkers Žerārs Laršērs ceturtdien prezidentam Emanuēlam Makronam pārmeta Izraēlas vēstures nezināšanu, šādi reaģējot uz Makrona nesenajiem izteikumiem par Izraēlu, ko viņš atbilstoši mediju informācijai paudis valdības sēdē.

Makrons otrdien valdības sēdē sacīja, ka Izraēla "nedrīkst aizmirst", ka tā par savu pastāvēšanu ir parādā ANO, prezidentam šādu viedokli paužot pēc tam, kad Izraēlas karaspēks Libānā bija apšaudījis ANO miera uzturēšanas spēkus (UNIFIL).

"Pirmkārt, tas liecina par Izraēlas valsts dzimšanas vēstures nezināšanu," radio "Europe 1" sacīja labējā spārna politiķis Laršērs.

"Izraēlas pastāvēšanas apšaubīšana man nozīmē fundamentālu jautājumu aizskaršanu," viņš piebilda.

Es biju pārsteigts, ka varēja nākt klajā ar šādām piezīmēm," norādīja Laršērs.

Izraēlas izveidošana nenotika kā "notariāls akts, ko vienkārši apstiprina ANO", sacīja Senāta spīkers.

Makrons iknedēļas Francijas valdības sēdē sacīja, ka "[Izraēlas premjerministrs Benjamins] Netanjahu nedrīkst aizmirst, ka viņa valsts tika izveidota ar ANO lēmumu".

Šādi prezidents izteicās par 1947.gada novembrī ANO Ģenerālās asamblejas pieņemto rezolūciju par plānu sadalīt Palestīnu ebreju un arābu valstīs.

"Tāpēc šis nav īstais laiks, lai ignorētu ANO lēmumus," piebilda prezidents, pieaugot bažām par Izraēlas apšaudēm, kam Libānas dienvidos pakļauti ANO miera uzturēšanas spēki.

Viņa komentārus, kas izskanēja aiz slēgtām durvīm notikušajā sanāksmē Elizejas pilī, citēja divi tās dalībnieki, kas runāja ar aģentūru AFP un lūdza neminēt viņu vārdus.

Svarīgākais