Lietuvas tiesa gatavojas skatīt lietu par pilsonības atņemšanu slavenai daiļslidotājai

© Pixabay

Viļņas administratīvā apgabaltiesa novembra vidū sāks izskatīt Krievijā dzīvojošās daiļslidotājas Margaritas Drobjazko sūdzību par Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas rīkojumu, ar kuru viņai tiek atņemta izņēmuma kārtā piešķirtā Lietuvas pilsonība, vēsta televīzijas kanāls "LNK News".

Kā liecina tā rīcībā esošā informācija, lietas izskatīšanu tiesa plāno sākt 12.novembrī.

Jau vēstīts, ka pērn septembrī Nausēda parakstīja rīkojumu un pilsonības atņemšanu Drobjazko.

Prezidenta lēmums sekoja Pilsonības komisijas ieteikumam atņemt daiļslidotājai piešķirto Lietuvas pilsonību, jo viņa publiski atbalstījusi Kremļa režīmu, kas veic agresijas karu pret Ukrainu.

Drobjazko iesniedza apelāciju par prezidenta lēmumu. Administratīvā apgabaltiesa pērn oktobrī pieņēma lietu izskatīšanai un decembrī tika pabeigta lietas sagatavošana izskatīšanai.

2022.gadā Lietuvā sašutumu izraisīja Drobjazko un viņas vīra un daiļslidošanas partnera Povila Vanaga piedalīšanās šova programmā Krievijas pilsētā Sočos. Izrādi organizēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sieva, bijusī daiļslidotāja Tatjana Navka.

Pēc Drobjazko un Vanaga uzstāšanās Sočos Nausēda atņēma viņiem 2000.gadā piešķirto Lietuvas valsts apbalvojumu - Ģedimina ordeņa Bruņinieka krustu.

Drobjazko ir uzsvērusi, ka nav saistīta ar Krievijas propagandu un nes "kultūras un laipnības gaismu".

Savukārt Seimā tika pieņemti Pilsonības likuma grozījumi, kas ļauj atņemt izņēmuma kārtā piešķirto pilsonību personai, kuras rīcība apdraud Lietuvas vai tās sabiedroto drošības intereses un tādējādi grauj valsts reputāciju. Šie likuma grozījumi stājās spēkā pērn martā.

Drobjazko, kas ir dzimusi Krievijā, 1993.gadā izņēmuma kārtā par nopelniem sportā tika piešķirta Lietuvas pilsonība. Drobjazko kopā ar vīru un daiļslidošanas partneri Vanagu Lietuvu ir pārstāvējusi dažādās sacensībās.

Svarīgākais