Pieaug saspīlējums Makrona un Netanjahu starpā

© via REUTERS/Scanpix/Leta

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien telefonsarunā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu pateica, ka ir pret vienošanos par "vienpusēju pamieru" Libānā, teikts premjera biroja paziņojumā.

"Premjerministrs telefonsarunā sacīja, ka viņš ir pret vienpusēju pamieru, kas nemaina drošības situāciju Libānā un kas tikai atgriezīs to agrākajā stāvoklī," teikts Netanjahu biroja paziņojumā.

Paziņojums nācis klajā laikā, kad Makrons pastiprina spiedienu uz Izraēlu, lai tā ievērotu ANO lēmumus.

"Netanjahu nedrīkst aizmirst, ka viņa valsts tika radīta ar ANO lēmumu," Makrons paziņoja savas valdības sēdē, atsaucoties uz ANO Ģenerālās asamblejas 1947. gada novembrī pieņemtu rezolūciju par plānu sadalīt Izraēlu ebreju valstī un arābu valstī.

Netanjahu otrdien kritizēja šos Makrona izteikumus, sakot, ka Izraēlas dibināšana tika panākta ar 1948. gada karu starp arābiem un Izraēlu, nevis ANO lēmumu.

"Atgādinājums Francijas prezidentam: nevis ANO rezolūcija nodibināja Izraēlas valsti, bet gan uzvara, kas tika panākta neatkarības karā ar varonīgo cīnītāju asinīm, no kuriem daudzi bija izdzīvotāji holokaustā - tai skaitā no Višī režīma Francijā," paziņoja Netanjahu.

Starp abiem politiķiem ir pieaudzis saspīlējums, un Makrons pagājušajā nedēļā uzstāja, ka vienīgais ceļš bruņoto konfliktu apturēšanai ir apturēt ieroču eksportu, kurus Izraēla lieto Gazas joslā un Libānā.

Francija arī vairākkārt nosodījusi to, ka Izraēla apšaudījusi ANO miera uzturētājus Libānā. Starp šiem miera uzturētājiem ir arī franču kontingents.

"Tāpēc šis nav laiks neievērot ANO lēmumus," piebilda Makrons.

Francijas prezidenta izteikumus valdības sēdē aiz slēgtām durvīm Elizejas pilī citēja sēdes dalībnieks, kurš sarunā ar ziņu aģentūru AFP vēlējās palikt anonīms.

Svarīgākais