Lietuva plāno veidot kāpurķēžu kājnieku kaujas mašīnu bataljonus

© f64.lv, Kaspars Krafts

Lietuva izveidos divus kāpurķēžu kājnieku kaujas mašīnu bataljonus, otrdien paziņoja aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

"Līdzās diviem bataljoniem "Vilkas" ("Vilks") plānoti tiek vēl divi papildu kājnieku kaujas mašīnu bataljoni," viņš sacīja žurnālistiem. "Konkrētā platforma tiks precizēta drīzumā, tuvāko divu līdz trīs nedēļu laikā," piebilda ministrs.

Kasčūns sacīja, ka šie bataljoni strādās kopā ar tanku bataljonu, kas pašlaik tiek veidots Lietuvā.

"Divi bataljoni ir aptuveni 100 transportlīdzekļu," viņš teica.

Ministrs sagaida, ka Aizsardzības ministrijas priekšlikumu apspriedīs prezidenta vadītā Valsts aizsardzības padome.

Otrdien Aizsardzības ministrija paziņoja, ka pagājušajā nedēļā Apvienotā bruņojuma sadarbības organizācija (OCCAR) Lietuvas vārdā parakstīja līgumu ar Vācijas konsorciju ARTEC par papildu 27 kājnieku kaujas mašīnu "Vilkas" iegādi Lietuvas armijas vajadzībām.

Ministrijā norādīja, ka transportlīdzekļi ar platformu "Boxer" ir svarīgi, lai pabeigtu kājnieku kaujas mašīnu iepirkuma procesa pirmo posmu.

"Mēs veicam vienu iepirkumu, kas noslēdz šo posmu," teica Kasčūns, piebilstot, ka pēc tam Lietuva "pāries pie otrā posma, kurā mēs izveidosim divus kāpurķēžu kājnieku kaujas mašīnu bataljonus".

"Vilkas" papildu iepirkumiem plānots piešķirt līdz 370 miljoniem eiro, kas paredzēti ne tikai kājnieku kaujas mašīnu iegādei, bet ar rezerves daļām, remonta un apkopes aprīkojumam, apmācībām un citiem izdevumiem.

Plānots, ka šīs kājnieku kaujas mašīnas tiks piegādātas 2027.-2029.gadā.

Lietuvas Bruņotie spēki jau ir saņēmuši 89 iepriekš iegādātās kājnieku kaujas mašīnas un pilnībā aprīkojuši ar tām Kunigaiša Aļģirda mehanizēto kājnieku bataljonu un Kunigaites Birutes ulānu bataljonu, kas tiek aktīvi izmantoti mācībās.

Saskaņā ar Lietuvas bruņoto spēku prasībām izgatavotajās mašīnās ir Izraēlā ražoti tālvadības ieroču stacijas tornīši, ASV ražoti 30 milimetru lielgabali MK-44S un Izraēlā ražotas prettanku raķetes "Spike LR".

Aprīlī Kasčūns ierosināja pārskatīt kājnieku kaujas mašīnu "Boxer" iepirkuma otro posmu un apsvērt iespēju iegādāties kāpurķēžu kaujas mašīnas. Viņš lūdza militārpersonu padomu par šo iegādi.

Lietuva līgumu par "Boxer" iegādi parakstīja 2016.gadā. Modificētās kaujas mašīnas, kas tika uzbūvētas atbilstoši Lietuvas armijas specifikācijām, tika pārdēvētas par "Vilkas".