Igaunija paraksta sadarbības līgumu ar NASA

© unsplash.com

Igaunija parakstījusi sadarbības līgumu ar ASV Nacionālo aeronautikas un kosmosa administrāciju (NASA).

Līgums parakstīts Starptautiskā astronautikas kongresa (IAC) laikā. Pasaulē lielāko astronautikas kongresu, kas notiek Milānā, apmeklēja arī Igaunijas ekonomikas un rūpniecības ministrs Erki Keldo.

Saskaņā ar "Artemis" līgumu, kas parakstīts ar NASA, Igaunijai būs iespēja piedalīties sadarbībā starp valstīm, lai attīstītu kosmosa izpēti un izmantošanu. Sadarbības līgums palīdzēs radīt tirgu Igaunijas tehnoloģiju uzņēmumiem.

Keldo norādīja, ka līgums pavērs jaunas iespējas Igaunijas tehnoloģiju uzņēmumiem, Tallinas Tehnoloģiju Universitātei, Tartu Universitātei un citiem, kas izstrādā tehnoloģijas saistībā ar Mēnesi un Marsu. Ministr piebilda, ka līgums atbilst Igaunijas kosmosa politikas vīzijai radīt igauņu tehnoloģijām piekļuvi ar Mēnesi saistītiem projektiem.

Ministrs apmeklēja arī ar kongresu saistīto izstādi, apskatot Igaunijas uzņēmumu "Spaceit", "CrystalSpace", "Datel", "CybExer Technologies", "Cybernetica", "Vegvisir" un "Hedgehoge", kā arī Tallinas Tehhnoloģij Universitātes, Tartu observatorijas un studentu satelītu fonda "Tudengisatelliidi SA" kopīgo stendu.

Igaunijas uzņēmums "CrystalSpace" 2021.gadā piegādāja ASV kompānijai "Maxar" stereo kameras nosēšanās ierīcei, kas ir daļa no NASA misijas "Artemis".

Savā runā IAC Igaunijas ministrs uzsvēra, ka tikai sadarbojoties valstīm, iespējams aizsargāt un saglabāt kosmosa vidi, lai nodrošinātu pozitīvu ietekmi no mūsu darbībām kosmosā.

"Mēs virzāmies uz nākotni, kad kosmosā būs arvien vairāk Igaunijas uzņēmumu radītu fizisku objektu. Tas savukārt Igaunijas Kosmosa likumu padara īpaši svarīgu, jo tas nosaka skaidrus un inovācijām labvēlīgus noteikumus kosmosa tehnoloģiju attīstībai Igaunijā," sacīja Keldo.

Ministrs tikās arī ar Eiropas Kosmosa aģentūras ģenerāldirektoru Jozefu Ašbaheru un Eiropas Savienības Kosmosa programmas aģentūras (EUSPA) izpilddirektoru Rodrīgu da Koštu.

Starptautiskais astronautikas kongress, ko organizē Starptautiskā Astronautikas federācija, ir vissvarīgākais pasākums kosmosa jomā, kurā piedalās gandrīz visas kosmosa jomā strādājošās valstis un nozīmīgākie uzņēmumi. Kongresā bija reģistrējušies vairāk nekā 8000 dalībnieku, un vairāk nekā 400 izstādes dalībnieku izstādīja savus produktus un pakalpojumus saistītajā ekspozīcijā. IAC ir ikgadējs pasākums, un pirmo reizi tas notika 1950.gadā Parīzē. Igaunija piedalās ikgadējos pasākumos kopš 2008.gada.