Zinātnieki skaidro, kāpēc sievietēm atsevišķos dzīves posmos īpaši garšo marinēti gurķi un saldējums

© Pixabay.com

Grūtniecības laikā sievietes nereti jūt vēlmi pēc ļoti neparastiem ēdieniem vai to salikumiem. Kāpēc tas tā notiek, skaidro zinātnieki, raksta “The Guardian”.

Šķietami nejaušas, tomēr dīvaini specifiskas saldas, sāļas, pikantas un vienkārši neparastas garšu kombinācijas nereti kārojas grūtniecības laikā.

Lai gan lielākā daļa - pat 90% - grūtnieču izjūt vismaz vienu tieksmi pēc kāda konkrēta ēdiena grūtniecības laikā, visbiežāk pirmajā trimestrī, salīdzinoši maz ir pētīts, kāpēc. Iespējams, pastāv kultūras atšķirības, jo pētījumi liecina, ka grūtnieces Nigērijā biežāk alkst pēc augļiem un dārzeņiem, savukārt sievietes ASV alkst pēc šokolādes.

Starp apbrīnojamo tieksmju dažādību, kas ietver bieži citētos marinētos gurķus un saldējumu, ir vērojamas dažas tendences.

Melānija Makgrīsa, pirmsdzemdību diētas ārste no Melburnas, saka, ka parasti grūtniecības tieksme ir pēc sāļa ēdiena, kas, iespējams, var liecināt, ka sievietes nedzer pietiekami daudz ūdens.

"Grūtniecības laikā mūsu nepieciešamība pēc šķidruma palielinās par aptuveni 150%," viņa saka, norādot, ka kopējais asins daudzums organismā grūtniecības laikā palielinās par 45%. "Tomēr lielākajai daļai sieviešu šķidruma uzņemšana nepalielinās."

Kad mēs ēdam vairāk sāļu pārtiku, ķermenis saglabā vairāk ūdens, taču Makgrīsa saka, ka tas nav labi. "Ideāls risinājums ir rīkoties pretēji un vienkārši dzert vairāk ūdens," viņa saka.

Vēl viena izplatīta tieksme ir auksti, saldi ēdieni, piemēram, saldējums un piena kokteiļi, kā arī pārtikas produkti, kas satur daudz ogļhidrātu. Tā var būt atbilde uz cukura līmeņa svārstībām asinīs, kas notiek arī sievietēm bez diabēta.

Bet tieksme pēc piena kokteiļu un saldējuma var arī norādīt uz nepieciešamību pēc kalcija, saka Lora Atija, auglības un pirmsdzemdību diētas ārste. Grūtniecība faktiski palielina spēju absorbēt kalciju no pārtikas, tāpēc grūtniecēm ne vienmēr ir nepieciešams lielāks daudzums, taču viņām ir nepieciešams veselīgs daudzums - apmēram 1300 mg dienā personām, kas jaunākas par 18 gadiem, un 1000 mg dienā personām, kuras ir vecākas.

“Mēs zinām, ka daudzas sievietes alkst, piemēram, pēc saldējuma, un viņas varētu domāt, ka tas ir labi, taču tas nav lielisks kalcija avots,” saka Atija.

Makgrīsa iesaka piena kokteiļa vietā izvēlēties pienu, kam ir visas kalcija priekšrocības, aukstums un zems glikēmiskais indekss, bez cukura.

Vēl viena izplatīta tieksme, kas var būt nepatīkams pārsteigums grūtniecēm veģetārietēm un vegānēm, ir sarkanā gaļa. Atkal, tas var būt ķermenis, kas norāda uz vajadzību pēc noteiktas uzturvielas - šajā gadījumā dzelzs.

Dzelzs deficīts dažkārt var izraisīt ārkārtēju un neizskaidrojamu tieksmi ēst, piemēram, krītu, ledu vai netīrumus. Tas skar līdz pat 4% sieviešu grūtniecības laikā, un tā īpaši attiecas uz tieksmi pēc vielām, kurām nav uzturvērtības. Ir daži pierādījumi, ka tas ir saistīts ar dzelzs deficītu, taču tas ne vienmēr izskaidro, kāpēc tieksme ir tieši pēc vielām, kurās nav daudz dzelzs.

Lai gan ir pareizi ļauties tieksmēm ar mēru, speciālisti brīdina - padošanās kārei pēc pārtikas, kas satur daudz cukura, tauku un ogļhidrātu, ne tikai palielina svara pieauguma un gestācijas diabēta risku, bet arī var palielināt mazuļa svaru un ilgstoši ietekmēt vielmaiņu.

Veselīgs uzturs grūtniecības laikā ir svarīgs gan mātei, gan mazulim, taču Atija atzīst, ka tas var būt grūti.