Atrasta pirms 100 gadiem Everestā pazudušā alpīnista pēda; tas, iespējams, palīdzēs atrisināt vienu no lielākajiem virsotnes noslēpumiem

© Pixabay.com

Everesta kūstošajos ledājos atrasts zābaks ar jaunā britu alpīnista Endrjū Komina Ērvina, kurš pazuda pirms 100 gadiem, pēdu. Iespējams, ka šis atradums palīdzēs atrisināt vienu no lielākajiem noslēpumiem Zemes augstākās virsotnes iekarošanas vēsturē, raksta “BBC”.

Jaunā britu alpīnista radinieki bija gaidījuši šo zvanu simts gadus un vairs necerēja sagaidīt,

taču tas atskanēja, kad šā gada septembrī žurnāla “National Geographic” organizētā dokumentālās filmas ekspedīcija atklāja zābaku ar pēdu kūstošā ledājā Everesta virsotnē.

Pēda piederēja Ērvinam, pazīstamam arī kā “Sandy Irwin”, kurš pazuda Everestā kopā ar Džordžu Maloriju 1924. gadā.

Ģimenei šis atklājums bija milzīgs atvieglojums. Kā “BBC” atzina Ērvina brāļameita Džūlija Sammersa: "Kad uzzināju par to, es vienkārši sastingu, jo mēs jau sen bijām zaudējuši cerības atrast viņa pēdas."

Ērvina radinieki katram gadījumam veica DNS testus, bet zeķu birka ar Ērvina vārdu praktiski novērsa visus jautājumus.

Ekspedīcijas dalībniekiem ļoti paveicās - viņi uzskata, ka viņu atklājums tika veikts tikai nedēļu pēc ledus kušanas šajā apgabalā.

Ērvins bija visnoslēpumainākās ekspedīcijas uz Everestu jaunākais dalībnieks.

Pēdējo reizi viņš un Malorijs tika redzēti dzīvi 1924. gada 8. jūnijā, kad viņi grasījās iekarot pašu virsotni.

Malorija ķermeni kāds amerikāņu alpīnists atklāja tikai 1999. gadā, kas radīja virkni sazvērestības teoriju par to, ka daži alpīnistu ķermeņi varētu būt atklāti un pēc tam atkal paslēpti.

Ērvina un Malorija meklēšanas ekspedīciju dalībniekus vadīja ne tikai vēlme atklāt alpīnistu mirstīgās atliekas, lai tās atgrieztu viņu ģimenei, bet arī centieni atrisināt alpīnisma vēsturei svarīgu jautājumu - vai viņi varētu būt pirmie cilvēki vēsturē, kas iekaroja Everestu.

Ērvins vienmēr nēsāja līdzi kameru, tāpēc daudzi cer, ka alpīnista līķa atklāšanas gadījumā līdz ar to tiks atrasta arī viņa kamera, bet tajā - neizstrādāta filmiņa ar fotogrāfijām, kas, iespējams, tikušas uzņemtas kalna virsotnē.

Ērvins un Malorijs kāpa Everestā 29 gadus pirms Edmunds Hilarijs un Tenzings Norgejs oficiāli iekaroja virsotni.

Neatkarīgi no tā, vai fotoaparāts tiek atrasts vai nē, Ērvina ģimene uzskata, ka tās meklējumi būs laba iespēja vēlreiz atgādināt pasaulei par jaunā vīrieša likteni, kurš pirms 100 gadiem izmantoja katru iespēju, lai dzīvotu piedzīvojumiem un baudām piepildītu dzīvi.

Pasaulē

Kristofers Kolumbs, 15. gadsimta pētnieks, kurš vadīja Spānijas finansētas ekspedīcijas, paverot ceļu Amerikas iekarošanai, bijis ebrejs no Rietumeiropas - ar šādu paziņojumu nākuši klajā Spānijas zinātnieki, izmantojot DNS analīzi, lai atrisinātu gadsimtiem senu noslēpumu, raksta “CNN”.

Svarīgākais