Turcija finansējusi mošejas celtniecību Albānijā

© Unsplash

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien Albānijas galvaspilsētā Tirānā atklājis Turcijas finansētu mošeju ar 50 metrus augstiem minaretiem.

Erdogans arī paziņoja, ka Turcija piegādās Albānijai lidrobotus, lai stiprinātu tās militārās spējas, bet neatklāja, cik daudz dronu tiks piegādāti.

Jaunatklāta Tirānas lielā mošeja ir viena no grandiozākajām Balkānos.

Erdogans tikās ar Albānijas prezidentu Bajramu Begaju un premjerministru Edi Ramu, ar kuru viņam ir ciešas attiecības. Pēc abu valstu augstāko amatpersonu tikšanās abas puses parakstīja līgumus par sadarbības veicināšanu lauksaimniecības un izglītības jomās.

Turcija ir Albānijas stratēģiskais partneris un viens no lielākajiem investoriem, kas sniedz ieguldījumu infrastruktūrā un citās nozarēs.

Erdogans sacīja, ka abām valstīm būtu jācenšas divkāršot ikgadējo tirdzniecību līdz diviem miljardiem eiro.

Rama sacīja, ka Turcijas dāvinātie militārie bezpilota lidaparāti ir "ļoti skaidrs signāls", ka "Albānijai nevar uzbrukt".

Komentējot reģionālos jautājumus, Erdogans nosodīja Izraēlas karu pret palestīniešu grupējumu "Hamās" Gazas joslā, nodēvējot to par genocīdu un draudiem pasaules kārtībai. Viņš sacīja, ka Izraēla ir jāspiež panākt pamieru.

Arī Rama mudināja uz pamieru, taču attiecībā uz palestīniešu grupējumu ieņēma atšķirīgu toni, sakot, ka "Hamās" un jebkuram citam terora avotam nav vietas miermīlīgā divu suverēnu valstu - Izraēlas un Palestīnas - nākotnē.

Tirānas lielās mošejas būvniecība tika sākta 2015.gadā, izmantojot aptuveni 30 miljonus eiro, ko piešķīra Turcijas valstij piederošā musulmaņu organizācija "Diyanet". Būvniecība tika pabeigta jau pirms vairāk nekā gada, taču atklāšana tika atlikta, jo Erdogans bažījās, ka grupējums, ko Turcija dēvē par Fetullas teroristu organizāciju jeb FETO, varētu iegūt ietekmi pār mošeju.

Saskaņā ar vienošanos, kas panākta ar vietējo albāņu musulmaņu kopienu, Turcijas organizācija "Diyanet" būs pārstāvēta mošejas valdē.

Turcija apgalvo, ka FETO un tās līderis - ASV bāzētais islāmistu sludinātājs Fetulla Gilens - 2016.gada 15.jūlijā Turcijā sarīkoja neveiksmīgu valsts apvērsumu, kura rezultātā tika nogalināts 251 cilvēks un gandrīz 2200 tika ievainoti. Gilens ir noliedzis jebkādu saistību ar notikušo.

Jaunā mošeja spēj uzņemt 8000 cilvēku. Tā atrodas uz 10 000 kvadrātmetru liela zemes gabala netālu no Albānijas parlamenta, un tās pirmajā stāvā atrodas kultūras centrs. Mošeja atrodas netālu no ievērojamām katoļu un pareizticīgo katedrālēm.

Sunnītu musulmaņi veido gandrīz 46% no Albānijas iedzīvotājiem, bet bektaši musulmaņi - 5%. Saskaņā ar 2023.gada tautas skaitīšanas datiem katoļi ir 8%, bet pareizticīgie - 7% iedzīvotāju.

Svarīgākais