ASV valdība apsver piespiedu kārtā sadalīt “Google”

© Unsplash

Tehnoloģiju gigants “Google” ir saskāries ar ASV tiesu sistēmas bažām par monopolu, kā rezultātā var tikt pieņemts lēmums par uzņēmuma piespiedu sadalīšanu mazākās daļās. Vienai no pasaulē lielākajām firmām tas var izrādīties gaužām dramatiski, raksta “The Sun”.

ASV Tieslietu ministrija ir paziņojusi, ka apsver iespēju lūgt tiesnesi piespiest “Google” pārdot savas impērijas daļas, piemēram, pārlūkprogrammu “Chrome” vai “Android” operētājsistēmu. Tas notiek, pieaugot pārbaudēm par lielo tehnoloģiju spēlētāju dominējošo stāvokli tirgū.

Tikmēr “Google” mātesuzņēmums “Alphabet” apsūdz ASV regulatorus pārāk "radikālā" darbībā un apgalvo, ka uzņēmuma sadalīšana "varētu kaitēt patērētājiem, uzņēmumiem un izstrādātājiem".

Paziņojums tika publicēts pēc ievērojamā tiesas sprieduma augustā, kurā tika konstatēts, ka “Google” meklētājprogramma nelikumīgi izmantojusi savu dominējošo stāvokli, lai ierobežotu konkurenci un kavētu inovācijas.

ASV valdība paziņoja, ka tagad apsver iespēju risinājumus, kas “neļautu “Google” izmantot tādus produktus kā “Chrome”, “Play” un “Android”, lai gūtu labumu no “Google” meklēšanas un ar “Google” meklēšanu saistītiem produktiem".

Savos tiesas dokumentos federālie prokurori apgalvo, ka vairāk nekā desmit gadus “Google” ir kontrolējis populārākos [informācijas - red.] izplatīšanas kanālus, atstājot konkurentus bez stimuliem konkurēt par lietotājiem.

Lai pilnībā novērstu šo kaitējumu, ir ne tikai jāizbeidz “Google” izplatīšanas kontrole šodien, bet arī jānodrošina, lai “Google” nevar kontrolēt izplatīšanu rīt.

“Alphabet” akciju vērtība pēc ASV Tieslietu departamenta paziņojuma samazinājās par 1,81%. Tomēr tehnoloģiju supergiganta vērtība joprojām tiek lēsta 1,99 triljoni dolāru.

Daniels Aivs, uzņēmuma “Wedbush” informācijas drošības analītiķis, sacīja, ka nenovēršama “Google” sadalīšana "šobrīd ir maz ticama, neskatoties uz pretmonopola straumēm". ""Google" par to vēl gadiem ilgi cīnīsies tiesā," sacīja tehnoloģiju eksperts.