"Stilīgākais darbs uz Zemes!" Antarktikā maksā par pingvīnu skaitīšanu

© Pixabay.com

Apvienotās Karalistes Antarktikas mantojuma fonds aizpildījis vakanci pasaules vistālāk uz dienvidiem esošajā pasta nodaļā, kā arī pieņem darbā komandu savvaļas dzīvnieku uzraudzībai un ēku remontdarbu veikšanai, raksta “The Guardian”.

Būdams profesionāls “telšu meistars”, kura darbs ir saistīts ar celtniecību mūzikas festivālos, Džordžs Klārks nekad nav vadījis pasta nodaļu un pilnīgi noteikti nekad nav skaitījis pingvīnus, pelnot ar to naudu - taču šie un citi īpatnēji uzdevumi kļūs par viņa ikdienas sastāvdaļu, kad viņš pievienosies nelielai jauno darbinieku komandai, kas strādās "visforšākajā darbā uz Zemes", strādājot pasaulē vistālāk uz dienvidiem esošajā muzejā un pasta nodaļā Antarktīdā.

Piecu cilvēku komandu ir izveidojis Apvienotās Karalistes Antarktikas mantojuma fonds, dabas aizsardzības labdarības organizācija, kas rūpējas par vēsturiskajām britu bāzēm šajā kontinentā. Nākamajā mēnesī visi pieci darbinieki dosies uz bijušo pētniecības staciju, kas atrodas futbola laukuma izmēra Gudjē salā.

Tur piecus mēnešus zemā temperatūrā un gandrīz nemainīgā dienasgaismā viņi dzīvos kopā ar pingvīniem, veicot saglabāšanas remontdarbus, uzraugot savvaļas dzīvniekus un sveicot kruīza kuģu apmeklētājus.

34 gadus vecais Klārks pieteicās šā gada sākumā pēc tam, kad bija izlasījis aicinājumu laikrakstā. “Es domāju, ka tas būs kaut kas jauns, kaut kas aizraujošs, un man nebija ko zaudēt piesakoties. Es ar nepacietību gaidu, kad varēšu pamosties un dzert rīta kafiju, skatoties uz Antarktīdu, cerams, ka ieraudzīšu arī vali," viņš teica.

Kamēr mazā apkalpe dalīsies ar saviem uzdevumiem, Klārka īpašā atbildība kā pasta priekšniekam būs apstrādāt daudzās vēstules un pastkartes, ko atstājuši tie, kas ar diviem kruīza kuģiem piestāj mazajā koka muzejā.

Šķiet, ka pasta nodaļa atrodas tik nomaļā vietā, taču daudziem apmeklētājiem “svarīga pieredze ir pastkartes vai vēstules nosūtīšana uz mājām no pasaules dienvidos vistālāk esošās pasta nodaļas”.

Citi komandas locekļi uzņemsies vadību savvaļas dzīvnieku uzraudzībā, muzeja pārvaldībā un mazā veikala vadīšanā; vēlāk sezonā tiem pievienosies divi specializēti galdnieki, lai salabotu dažas nedrošas koka konstrukcijas, kuras iepriekš izmantoja britu zinātnieki un kuras ir īpaši apdraudētas, kontinentam sasilstot.

Labdarības organizācijas mērķis ir ne tikai saglabāt mantojuma vietas, bet arī "iedvesmot cilvēkus redzēt kontinentu citādāk un aizsargāt šo brīnišķīgo vietu nākamajām paaudzēm”.

Darbinieki dzīvos vienā mājiņā ar stingri ierobežotu luksusa preču kastīti.

"Bāzē ir internets, taču mēs kā apkalpe esam nolēmuši, ka labāk to neizmantosim. Es esmu dedzīgs mākslinieks, es zīmēju. Es zinu, ka cilvēki ada un liek puzles, un bāzē ir neliela bibliotēka, kur cilvēki var atnest grāmatas. Tāpēc mēs visi esam nolēmuši paņemt līdzi vienu no mūsu iecienītākajiem romāniem un apmainīties ar tiem.

Daļa no prieka par došanos uz tik attālu vietu ir nedaudz atrauties no pasaules,” teica Klārks.