Armija Neapolē vāc atkritumus

Jau otro reizi pēdējo gadu laikā Itālijas armijas karavīriem Neapolē nākas pildīt atkritumu savācēju funkcijas. Vakar darbu, lai attīrītu pilsētu no tūkstošiem tonnu uzkrāto atkritumu, uzsākuši 170 karavīru, kuri ieradušies ar savu tehniku – kravas automašīnām, traktoriem, buldozeriem un ekskavatoriem.

AFP atgādina, ka problēmas ar atkritumu savākšanu Neapoles iedzīvotāji izjūt jau 17 gadu garumā. Tuvējās atkritumu izgāztuves ir pārpildītas, un vietējie iedzīvotāji nevēlas to paplašināšanu. Tāpat novērojama plaša opozīcija pret ideju būvēt modernu atkritumu pārstrādes rūpnīcu, bet citu Itālijas reģionu iedzīvotāji, protams, nevēlas savās izgāztuvēs saņemt atkritumus arī no Neapoles. Šādos apstākļos neviens vietējais uzņēmējs neizrāda vēlmi sākt nodarboties ar atkritumu izvešanu, un aprīļa vidū pilsētā bija uzkrājušās aptuveni 3500 tonnas atkritumu, no tām 1650 tonnas – pašā pilsētas centrā.

Itālijas premjers Silvio Berluskoni, kurš pagājušonedēļ paziņoja par lēmumu atkritumu savākšanā iesaistīt armiju, notiekošajā vainojis vietējo varas iestāžu neizdarību. "Trīs gadu laikā viņi nav spējuši pat sarīkot konkursu par divu atkritumu dedzinātavu būvi," pārmetis premjers. Jāatgādina, ka 2008. gadā viens no viņa priekšvēlēšanu solījumiem bija Neapoles atkritumu krīzes atrisināšana un toreiz situāciju patiešām nedaudz izdevās uzlabot. Itālijas mediji gan uzsver, ka līdz šim veikti tikai pagaidu pasākumi – lai uzbūvētu atkritumu pārstrādes vai dedzināšanas iekārtas, būs nepieciešami trīs gadi, un tas nozīmē, ka vismaz līdz 2014. gadam Neapole laiku pa laikam atkal slīks atkritumos.

Svarīgākais