Vācija piegādās Izraēlai vēl vairāk ieroču

© Depositphotos

Vācijas kanclers Olafs Šolcs ceturtdien debatēs Bundestāgā paziņojis par jaunām ieroču piegādēm Izraēlai.

"Mēs esam piegādājuši ieročus un piegādāsim ieročus," sacīja Šolcs.

Opozīcijā esošie konservatīvie (CDU/CSU) kritizē Šolca valdību par nepietiekamu atbalstu Izraēlai. CDU līderis Frīdrihs Mercs debatēs Bundestāgā norādīja, ka valdība nedēļām un mēnešiem ilgi atteikusies apstiprināt munīcijas eksportu uz Izraēlu, kā arī aizkavējusi tanku rezerves daļu eksportu.

Viņš piebilda, ka "daudzi uzņēmumi" ir iesnieguši rakstiskus dokumentus, kas liecina, ka atļaujas ir pieprasītas, bet valdība mēnešiem ilgi nav tās apstrādājusi. "Kas cits tas ir, ja ne faktisks eksporta licenču atteikums?" jautāja Mercs.

Vācijas Ekonomikas ministrija apstiprināja, ka no marta līdz augustam Vācijas valdība nav atļāvusi eksportēt uz Izraēlu kara materiālus, taču uzstāja, ka nav noteikts vispārējs aizliegums eksportēt ieročus uz Izraēlu.

Šolcs noraidīja Merca pārmetumus kā nepatiesus un uzsvēra, ka valdībā pieņemts lēmums nodrošināt turpmākas piegādes tuvākā nākotnē. Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka no Zaļās partijas uzsvēra, ka lēmumi saistībā ar ieroču piegādēm ir slepeni.

Vācijas kreiso ekstrēmistu partija Zāras Vāgenknehtas savienība (BSW) ir aicinājusi valdību noteikt aizliegumu ieroču eksportam uz Izraēlu.

Svarīgākais