FOTO. Kaut kas neredzēts! Sahāras tuksnesis daļēji applūdis

© Pixabay.com

Spēcīgas lietusgāzes Marokas dienvidaustrumos ir atnesušas Sahārai negaidītu mitrumu, radot unikālas ūdens oāzes, turklāt dažos apgabalos ir pat plūdi, raksta “dialog.ua”.

Sahāra, viens no pasaules sausākajiem reģioniem, ir piedzīvojis retas lietusgāzes, kas ir atstājušas ezerus starp smilšu kāpām.

Šī dabas anomālija ir atnesusi ne tikai skaistumu, bet arī cerību uz ekosistēmas atjaunošanos, ziņo “Associated Press”. Marokas dienvidaustrumos spēcīgas lietusgāzes ir radījušas lagūnas, kas dažos Sahāras sausākajos nostūros ir ienesušas ilgi gaidīto mitrumu.

Šī parādība sākās 2024. gada oktobra sākumā, kad nokrišņu daudzums pārsniedza gada vidējo rādītāju vairākos reģionos, kuri parasti saņem mazāk par 250 mililitriem nokrišņu gadā.

Piemēram, Tagounitas ciemā, kas atrodas aptuveni 450 kilometrus no galvaspilsētas Rabatas, 24 stundu laikā nolija vairāk nekā 100 milimetri lietus - meteorologi ziņo, ka šādi notikumi Sahārā notiek tikai reizi dažās desmitgadēs.

"Pēdējo reizi tik liels lietus bija pirms 30-50 gadiem," sacīja Marokas Meteoroloģijas pārstāvis.

Šādas lietusgāzes, ko sauc par ekstratropiskām vētrām, var būtiski mainīt reģiona klimatiskos apstākļus. Sešus gadus ilgā sausuma laikā, kad lauksaimnieki atstāja savus laukus neapstrādātus, lietus dod cerību atjaunot pazemes ūdens nesējslāņus, no kuriem ir atkarīgas vietējās kopienas.

Tomēr, neskatoties uz vietējo iedzīvotāju prieku, lietusgāzes dažiem izvērtās par traģēdiju - spēcīgās lietusgāzēs un plūdos Marokā un Alžīrijā gājuši bojā vairāk nekā 20 cilvēki.

Svarīgākais